Eredményes volt a régészeti munka Iharosberénynél

facebook megosztás

Folytatódott a régészeti munka Iharosberénynél a közelmúltban. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum szakemberei és a Banderium Hungarorum hagyományőrző csoport még tavaly nyáron kezdte el feltárni a régi falu, Beryn templomának a helyét.

Megtalálták az egykori templom alapfalainak maradványait, és a sírok felbontását is elkezdték a szakemberek az ősszel. A temetkezési helyek között találtak olyat, amelyik régebbi a falaknál, ez pedig azt bizonyítja, hogy Berynnek volt egy még korábban, az Árpád-korban épült temploma.


Molnár István mutatja a felbontott sírokban talált leletek egyikét

– Ez elpusztult valamikor. Az is lehet, hogy a tatárjárás alatt, az is lehet, hogy máskor. E köré építettek aztán egy nagyobb templomot. Mivel a korábbi épület köré is temetkeztek, az újnak az alapfalai több helyen is rombolják a régebbi sírokat. Fontos lenne, ha találnánk valamit, ami keltezi az újabb sírokat, mert akkor a kései gótikus templom építési idejét pontosan meg tudnánk határozni – fogalmazott Molnár István, a Rippl-Rónai Múzeum régésze.

Az Iharosberény közelében fekvő helyszínre a nagykanizsai Józsa Tibor hívta fel a kaposvári régészek figyelmét, akik tavaly augusztusban munkához is láttak. A feltárással idén is sokat haladtak, de maradt még bőven tennivaló.


A csapat két hétig dolgozott

– A templomot körbevette egy elég nagy méretű – valószínűleg – árok. Ebben több leletanyag lehet, mint a késő középkori sírokban, úgyhogy ez még érdekes lehet. Illetve ezen a területen állt még egy középkori falu, illetve egy nagyon érdekes objektum, amiről nem szeretnék részletesebben beszélni egyelőre – mondta Józsa Tibor, a Banderium Hungarorum hagyományőrző csoport vezetője.

Könyvcsat, pénzérme, övre akasztható veret, a templomharang összeégett maradványai – zömében ilyesmikre bukkantak fémkereső segítségével. A tervek szerint a leleteket restaurálás után a szélesebb közönség is megnézheti majd. A régészek hozzávetőlegesen két hetet dolgoztak. Ehhez a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertek támogatást, de munkájukat az iharosberényi önkormányzat is segítette.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.