Farkas Ferenc emlékére

Az intézmény névadójára emlékeztek a zeneiskola növendékei. Délután megkoszorúzták Farkas Ferenc Sugár úti emléktábláját, este pedig Dr. Erdős Lászlóné tanítványai adtak hangversenyt.

1905. december 15-én született Nagykanizsán Farkas Ferenc. A zeneszerző több alkalommal is meglátogatta a várost és a zeneiskolát – akik találkoztak vele, rendkívül művelt, humánus, gyors észjárású emberként ismerték meg, mondta Baráth Adrien intézményvezető. A növendékek minden évben megemlékeznek róla, idén ezt a II. Rákóczi Ferenc-emlékév tükrében tették.


Délután a zeneiskola épülete előtt emlékeztek Farkas Ferencre a növendékek...

– Amikor ő a ’40-es években filmzeneszerzőként tevékenykedett, felkérte Szabolcsi Bencét, hogy a számára ismeretlen Rákóczi-korabeli muzsikáról világosítsa fel, mivel korábban nem volt ideje elmélyülni ebben a korszakban. Szabolcsi olyan sokat segített neki, hogy a korszak zenéje nagy mértékben meghatározta a későbbiekben az ő muzsikáját – mondta Nagy Szabina, a FFZAMI tanára.

A zenetörténeti visszatekintést követően megkoszorúzták Farkas Ferenc Sugár úti emléktábláját.

Este növendékhangversennyel folytatódott a program: dr. Erdős Lászlóné zongoranövendékei általában a karácsonyt megelőző időszakban adnak számot tudásukról – most úgy döntöttek, az idei programot összekötik a Farkas Ferenc-emléknappal.


... este pedig növendékhangversennyel folytatódott a program

– Szoktunk ilyenkor beszélgetni Farkas Ferencről, az életéről és a munkásságáról, a műveiről és a jelentőségéről. Bartók és Kodály mellett nyugodtan mondhatjuk a legjelentősebb magyar zeneszerzők egyikének, aki a ma élő szinte összes zeneszerzőnek a tanára volt – fogalmazott Dr. Erdős Lászlóné.

A növendékek a Magyar táncból, valamint az Öt könnyű zongoradarabból adtak elő, de más szerzők, így Liszt és Bach művei is felcsendültek.