Gasztroajándék-tippek: így tegyük személyesebbé a karácsonyt

facebook megosztás

Néha a legapróbb dolgokkal szerezhetjük a legnagyobb örömet. Karácsonykor egy egyszerű gasztroajándékkal is sikert arathatunk. A házilag elkészített kekszek, likőrök, chutneyk nemcsak ötletes meglepetések, hanem finomak, és a pénztárcánkat is megkímélik a nagyobb kiadásoktól. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője tippekkel segíti a karácsonyi gasztro-ajándéklista összeállítását.

Előfordul, hogy csak néhány apróság hiányzik az ajándékok közül, és ilyenkor valóságos mentőöv lehet egy izgalmas recept. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szakértője szerint egy házilag gyártott szaloncukor vagy pesto, amit egy szép dobozban vagy üvegben, masnival átkötve nyújtunk át, nem csak személyesebb ajándék, de ugyanúgy mosolyt csalhat a másik arcára, mintha egy értékes meglepetéssel készültünk volna. Ráadásul az alkotással még magunknak is örömet szerezhetünk.

Ajándékozzuk meg családtagjainkat édes pillanatokkal!

Nincs karácsony mézeskalács nélkül: ezt az ünnepi aprósüteményt viszonylag kevés alapanyagból, gyorsan össze lehet hozni. Manapság már a fűszereket sem kell hozzá méricskélni, elég egy mézeskalács fűszerkeverék. Bár a cél gyakran a kínálás és a dekoráció, a tojáshabbal megrajzolt, akár színezett kalácsokat ajándékként is átadhatjuk egy szép fémdobozban. Természetesen a mézeskalácson kívül dönthetünk más, hosszú ideig elálló aprósütemény mellett is. Érdemes a téli hangulatot idéző fűszerezést választani, vagyis fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, mert az ízek és illatok egyaránt hozzájárulnak az ünnepi érzéshez.

A házilag elkészített szaloncukor tuti siker!

A karácsony állandó kellékei közül a szaloncukor sem hiányozhat. Házilag elkészíteni nem nagy ördöngösség, hiszen jó néhány szemet már 20 dkg csokoládéból is ki lehet hozni. Ha igazán finom szaloncukrot szeretnénk, 50 százalék kakaótartalmú csokoládénál ne adjuk alább. Maga a töltelék ezerféle lehet. Keverjünk ki masszát például darált mandulából, porcukorból, mandulaaromából, kevés víz hozzáadásával, és ízesítsük fahéjjal, gyömbérrel vagy lime levével. Majd ezt a masszát forgassuk a megolvasztott csokiba. Fóliába és díszpapírba csomagolva ebből a karácsonyi édességből is válhat igényes ajándék.

Készítsünk gasztroajándékot zöldségből vagy gyümölcsből!

Azokat is meg tudjuk lepni egy izgalmas gasztroajándékkal, akik a zöldséget és gyümölcsöt többre értékelik a szaloncukornál. Ha az édes változat a befutó, kandírozzunk narancshéjat. A NaturMed Hotel Carbona szakértője azt tanácsolja, hogy alapanyagnak vegyszermentes bionarancsot válasszunk. Ha ez nem lehetséges, forró víz alatt dörzsivel tisztítsuk meg a narancsok héját. A cukorszirupban kifőzött, megszárított narancshéj ízletes téli csemege, és sokáig eláll. Szintén finom ropogtatnivaló a gyümölcs- vagy a zöldségchips is. Ezek készülhetnek almából, banánból, ananászból, répából, sütőtökből, céklából, sőt, kelbimbóból is. Attól függően, hogy melyikről van szó, a sütőben történő szárítás után cukorral vagy sóval, és ízlésünknek megfelelő fűszerrel tehetjük izgalmassá az ízvilágot. A rágcsa helyett gondolkodhatunk pestóban, vagy a salátákhoz használható fűszeres olajokban. Ha pedig egy egzotikus gasztrokalanddal szeretnénk családtagunkat meglepni, készítsünk chutneyt! Ez az Indiából származó, gyümölcs és zöldség alapú, pikáns mártás kiváló kiegészítője lehet az ünnepi fogásoknak, főleg a húsoknak.

Koccintsunk az ünnepek alatt házi krémlikőrrel!

Ha úgy érezzük, szívesebben bíbelődnénk egy ital elkészítésével, mint egy zöldségchips sütésével, derítsük ki, ki milyen italnak örülne leginkább. Az interneten számtalan recept közül válogathatunk. Gyakran néhány alapanyagból össze tudunk dobni egy finom likőrt. A limoncellóhoz, a közkedvelt kávés krémlikőrökhöz, de még a gyömbérsörhöz is találunk házi receptet. Az ünnepet mégis talán egy mézeskalácslikőrrel tudjuk megkoronázni, kiváltképp, ha a mézeskalács sütését idén kihagytuk. Nem is kell hozzá sok minden, és fél óra alatt elkészül! Ajándéknak sem utolsó, ha egy jópofa csatos üvegbe töltjük, és az üveget díszpapírba csomagoljuk.

- - - -

Ajándéktipp: karácsonyi májpástétom csatosüvegben a Carbona séfjétől

Hozzávalók:

  • 50 dkg hízott kacsa- vagy libamáj
  • 10 dkg csirkemellhús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg aprított aszalt áfonya vagy szilva
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál zsír (kacsa / liba / sertés)
  • 0,5 dl konyak
  • 1 dl gyümölcsös vörösbor
  • 2 ág kakukkfű
  • ízlés szerint só és fehérbors
  1. Vágjuk kockára a kacsamájat.
  2. Szeljük előbb 1 x 1 cm széles csíkokra a csirkehúst, majd turmixgéppel pépesítsük.
  3. Pirítsuk meg zsíron az apróra vágott hagymát. Forraljuk össze a konyakkal, vörösborral, tejszínnel és a fűszerekkel.
  4. Miután lehűlt, keverjük bele a pépes csirkehúst és a kockázott májat.
  5. Töltsük az egészet elegáns csatos üvegekbe, amelyek dunsztolásra alkalmasak. Osszuk el a tetején az aszalt gyümölcsöt.
  6. Zárjuk le az üvegeket, és dunsztoljuk a pástétomot vízgőzben 35-40 percig 70-80 fokos sütőben.
  7. Hűtőben 2-3 hétig tárolható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.