Gasztrokanizsa: Ördögök, szívek, hableányok kiütőfával

2019. dec. 11.

Stiller Gábor és felesége, Stiller Gáborné Pannika otthonában a mézeskalács készítés eszközeinek három féle generációja is megtalálható. A legrégibb stílusúakat a középkortól az 1800-as évek végéig használták. S miután kimentek a divatból, a pirosra festett, rajzolt, fényképpel, tükörrel díszített búcsúfiák, piros szívecskék, babák, huszárok, kardok váltották fel őket az 1900-as évek elején.

Napjainkban a fém kiszúróval készített mézes süteményeknek van divatja, amit az elfoglalt háziasszonyok tojáshabbal, vagy különféle magokkal díszítenek ki.

A fafaragó néhány éve elhatározta, hogy feleleveníti a hagyományos, régi stílusú kiütőfák készítését. Tíz ördöge már el is jutott Amerikába. A fából kifaragott negatív minták alapján a népi iparművész házaspár most gyakorolja a mézeskalács sütését, hiszen sok buktatója van a tészta összeállításának és a sütésének is. Jól működik a munkamegosztás közöttük. Pannika összeállítja, megsüti, és tojással lekeni, míg a férje gyúrja, és belenyomkodja a kiütőfába a nyers tésztát. Szenteste már a régi idők krampuszai, szívecskéi, halacskái, kakaskái, díszítik a család karácsonyfáját.

Az ütőfás mézeskalács hozzávalói:

70 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg méz, 5 evőkanál zsír, vagy 10 dkg margarin, 1 dl víz, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, fél teáskanál szegfűszeg és egy tojás.

Elkészítése:

A mézet felmelegítem (nem szabad forralni), belekeverem az átszitált porcukrot, zsírt, vagy a margarint, és 10 perc hűlés után összedolgozom, összegyúrom a száraz anyaggal. Fóliába csomagolva egy-két órát hideg helyen pihentetem. A tésztát a mézeskalács forma mélységének – 5-10 mm – megfelelő vastagságúra nyújtom. Az ütőfát alaposan belisztezem, és belenyomkodom a tésztába úgy, hogy minden faragott részlet átmenjen rá. Ezután, határozott mozdulattal odaütjük a kiütőfát a gyúródeszkához, hogy a tészta maradék nélkül kiessen. A sütikről ecsettel óvatosan lesepregetjük a lisztet, és sütőpapírra helyezve 180 fokon, 10-12 percig sütjük. Amikor megsült, bekenjük a villával felvert egész tojással, és 1 percre még visszadugjuk a sütőbe.

Bakonyi Erzsébet