Honnan indult a mai wellness őse?

Helyenként és koronként változott, de a fürdőkultúra mindig hozzátartozott az emberek életéhez. A Thúry György Múzeum szervezésében a középkori tisztálkodásról hallhattak előadást tegnap az érdeklődők, a programon az is kiderült, hogyan és honnan indult a mai wellness őse.  

A Magyar Plakát Házban tartott előadáson egyebek mellett arra is választ kaptak a résztvevők, hogy piszkos vagy tiszta volt-e a középkor. - Ez az előadás természetesen szervesen csatlakozik a múzeum tudományos, ismeretterjesztő előadásainak körébe, de egy kicsit különleges és hagyományos. Minden évben a Vendégségben a Hölgyklub alcímmel szeretettel várjuk a Hölgyklub tagjait. Nekik és a város érdeklődő közönségének tartjuk ezt a tudományos ismeretterjesztő előadást - mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Nem csak tisztálkodás, hanem gyógyulás és szórakozás is a fürdőzés. Az előadó szerint ez régen is így volt. - Nagyon régen él egy tévképzet az emberekben, hogy a középkorban mindenki piszkos meg tetves volt, és soha nem fürödtek. Ez így, ilyen summásan kijelentve nem igaz. Koronként és helyenként természetesen változott a fürdés és a tisztálkodás szokása. Olyan feljegyzések is vannak, hogy a honfoglaló magyaroknak is voltak bőrből készült kádjaik - árulta el dr. Bilkei Irén nyugalmazott főlevéltáros. A fürdőzési szokások terjesztésére és fejlesztésére manapság is gondot fordítanak a szakemberek, így minden év októberének második szombatján megtartják a Magyar Fürdőkultúra Napját.