Január 6-ig kérhetik egyházkénti kedvezményes nyilvántartásba vételüket a vallási közösségek

facebook megosztás

Meghosszabbított határidőig, 2020. január 6-ig kérhetik a vallási közösségek egyházkénti kedvezményes nyilvántartásba vételüket a bíróságtól - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.     

Azt írták: a kérelem benyújtására eredetileg 2019. május 30-ig volt lehetőség, azonban mivel a kérelem tartalmi elemeit, illetve az ahhoz csatolandó okiratokat szabályozó kormányrendeletet csak október 4-én hirdették ki, a közösségek nem érvényesíthették megfelelően az igényüket.    

A bíróságtól "nyilvántartásba vett", illetve "bejegyzett" egyházkénti bejegyzés kérhető, a bevett egyházakról továbbra is az Országgyűlés dönt.    

A kedvezményes, azaz gyorsított nyilvántartásba vétel értelmében a bíróság legfeljebb 30 nap alatt dönt.    

A vallási közösségeknek azok az egyházkénti elismerési eljárásai, amelyek az Országgyűlés előtt április 14-ig folyamatban voltak, de döntés nem született, április 15-én megszűntek. Ezeknek a szervezeteknek a fenti határidőn belül újból kérniük kell egyházkénti bejegyzésüket, ha azt eddig a bíróságtól még nem kérték.    

A kérelmet a Fővárosi Törvényszékhez kell benyújtani, a PK113 jelű, "Vallási közösség bírósági nyilvántartásba vétele iránti kérelem" megnevezésű nyomtatványon, amely ezen a linken tölthető le: https://birosag.hu/eljarasok-ny.    

A jelenleg hatályos egyházi törvény szerint jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség négy szervezeti formában működhet: vallási egyesületként, nyilvántartásba vett egyházként, bejegyzett egyházként, illetve bevett egyházként. A jogi személyiséggel rendelkező vallási közösséget - a bevett egyházakat kivéve - a bíróság veszi nyilvántartásba.    

A vallási egyesület jogosult a magánszemélyek által befizetett személyi jövedelemadó (szja) egy százalékára. Az állam a vallási egyesülettel határozott időre - legfeljebb öt évre - szóló megállapodást köthet egyes közcélú tevékenységek ellátására, illetve a hitéleti tevékenység támogatására. A megállapodás - esetenként legfeljebb az eredeti időtartamnak megfelelő mértékben - meghosszabbítható.    

A vallási egyesület kérheti nyilvántartásba vett egyházkénti bejegyzését, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző 3 év átlagában legalább ezer magánszemély ajánlotta fel az szja egy százalékát, 5 éve vallási egyesületként működik vagy 100 éves, szervezett, önálló nemzetközi működéssel rendelkezik.    

A vallási egyesület akkor is kérheti nyilvántartásba vett egyházkénti bejegyzését, ha legalább ezer, Magyarországon lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező nyilvántartott tagja van, legalább 5 éve vallási egyesületként működik és nyilatkozik arról, hogy hitéleti tevékenysége vagy közcélú tevékenysége érdekében az államháztartás alrendszereiből, európai uniós forrásokból vagy nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból támogatást a kérelem benyújtását követően nem vesz igénybe.    

A bejegyzett egyházzá válás feltételei a következők: a vallási egyesület akkor kérheti nyilvántartásba vételét bejegyzett egyházként, ha a kérelem benyújtását megelőző 5 év átlagában legalább négyezer magánszemély ajánlotta fel javára szja-ja egy százalékát, legalább 20 éve vallási egyesületként működik, vagy 100 éves szervezett, önálló nemzetközi működéssel rendelkezik.    

A nyilvántartásba vett egyház bejegyzett egyházkénti nyilvántartásba vételének ugyanezek a kritériumai, kivéve, hogy a kérelem benyújtását megelőző 15 évnyi nyilvántartásba vett egyházkénti működés az előfeltétele a kategóriaváltásnak.    

Mind a vallási egyesület, mind a nyilvántartásba vett egyház kérheti nyilvántartásba vételét bejegyzett egyházként akkor is, ha legalább tízezer Magyarországon lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező nyilvántartott tagja van, 20, illetve 15 éve működik a korábbi szervezeti formájában, és nyilatkozik arról, hogy az államháztartás alrendszereiből, európai uniós forrásokból vagy nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból nem vesz igénybe támogatást a kérelem benyújtását követően.    

A bejegyzett egyházzal az állam határozott időre - legfeljebb 15 évre - megállapodást köthet közcélú tevékenység ellátására, illetve a hitéleti tevékenység támogatására. A megállapodás - esetenként legfeljebb az eredeti időtartamnak megfelelő mértékben - meghosszabbítható. A megállapodás alapján "a bejegyzett egyház külön törvény szerinti adó-, illetve azzal egy tekintet alá eső más kedvezményben részesülhet."    

Bevett egyház az olyan bejegyzett egyház, amellyel "az állam a közösségi célok érdekében történő együttműködésről átfogó megállapodást kötött".     

Az átfogó megállapodás megkötését a bejegyzett egyház vagy az ilyen megállapodással nem rendelkező bevett egyház kérheti az államtól, de a megállapodás nem feltétele a státusz megtartásának.    

A bevett egyház adó-, illetve azzal egy tekintet alá eső más kedvezményben, valamint költségvetési támogatásban részesül.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.