Kattintsunk az álhírekre?

facebook megosztás

Az internet világában naponta számtalan információval találjuk szembe magunkat, de el kell tudnunk dönteni, hogy mit hiszünk el közülük és melyeket kezeljük fenntartással. Rengeteg álhírportál létezik, mely nem csak megtéveszti az embereket, de előfordul, hogy nyereményjátékokkal vagy kedvező ajánlatokkal még kárt is okoznak nekik. Mi ne legyünk köztük és ismerjük fel ezeket az oldalakat!


Forrás: Pixabay

Honnan ismerjük fel az álhírportálokat?

Szenzációhajhász szalagcímek, kattintásvadász tartalom, téves, pontatlan információk, áltudományos cikkek, megtévesztés, összeesküvés elméletek, paranormális jelenségek. Ezek mind lehetnek az álhíroldalak jellemzői. Gyakran szerveznek kamu nyereményjátékokat, vagy gyanúsan kedvező áron kínálnak bizonyos termékeket, szolgáltatásokat, melyeknek semmiképpen ne dőljünk be, ha nem akarunk csalás áldozatai lenni. Amennyiben ilyenekkel találkozunk, inkább ne támogassuk a terjedésüket megosztásokkal!

Ami még feltűnő lehet egy álhíroldallal kapcsolatban, az a kifejezetten rossz helyesírás –egy valamire adó oldal nem enged meg magának nagy számban ilyet–, a hiányos vagy teljesen hiányzó elérhetőség, valamint a rossz hivatkozások, –melyek vagy nem vezetnek sehová, vagy két-három ilyen hírsite egymásra hivatkozik minden cikkében.

Azonban azért, hogy ne legyen őket annyira könnyű felismerni, gyakran közismert weboldalak nevének kombinációit vagy hasonló változatait használják domain névként, általában még a weboldal kinézete is hasonló. Léteznek olyan alkalmazások, melyekkel könnyedén le lehet klónozni egy weboldalt, így a közismert hírsite-okhoz nagyon hasonló kinézettel is meg tudnak jelenni, megtévesztve ezzel az olvasókat. Ilyen esetben nézzük meg a domain nevet, ha nem egyezik teljes mértékben az általunk ismert weboldaléval, valamint a cikkek tartalma is gyanús, akkor egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy nem az eredeti oldalon járunk, inkább ne kattintsunk semmire! Ne támogassuk a tisztességtelen tulajdonosokat!

Gondolhatnánk, hogy jó taktika lehet összegyűjteni az ilyen honlapok listáját, ahol mindenki számára hozzáférhető lenne, hogy mely weboldal tartalmait nem kell feltétlenül elhinnünk és teljes mértékig igaznak élve vagy a csalást elősegítve megosztanunk másokkal. A gond csak az, hogy szintén jellemző az oldalakra, hogy amilyen gyorsan létrejönnek és kezdik el terjeszteni álhíreiket, olyan gyorsan tűnnek is el, és folytatják tevékenységüket később, új domain néven. Tehát miközben általában évente születik lista ezekről a site-okról, egyáltalán nem kell biztosnak vennünk, hogy pár hónap múlva ez még aktuális lesz és mindegyik létezik, valamint nem jelennek meg újak helyettük.

Hogyan tudnak mégis ilyen rövid idő alatt ekkora forgalomra szert tenni, mikor ez egy cégnek vagy egy általános híroldalnak hónapokba, sőt akár évekbe is telik? A honlapok híre főként a közösségi médiában terjed, egyrészt a cikkek kattintásvadász, kíváncsiságot keltő főcíme miatt, másrészt pedig gyakran a teljes írás csak az oldal kedvelése, vagy megosztása után válik hozzáférhetővé. Ez hozzájárul ahhoz, hogy még gyorsabban terjedjenek és nagyobb közönséghez jussanak el kattintásvadász híreikkel. Lássuk be, ez egy önmagát gerjesztő folyamat.

Miért is éri meg nekik mindez?

Miért tartanak fenn egy hazugságon alapuló weboldalt és egy hozzá kapcsolódó Facebook oldalt is? Miért éri meg nekik újabb és újabb cikkeket írni, nyereményjátékokat készíteni vagy meglepően akciós ajánlatokkal előállni, ha közben tudjuk, hogy ezek nem valódiak?

Ha valaha is tévedtünk már ilyen site-ra, akkor bizonyára feltűnt, hogy tele vannak banner hirdetésekkel. A nagyszámú látogatók, akik oda érkeznek –még ha nem is nagy arányban, de összességében sokan–, kattintanak is az őket érdeklő hirdetésekre, ez pedig az oldal tulajdonosának hatalmas bevételt eredményezhet.

Tehát a végső céljuk az, hogy a kattintásvadász cikkekkel és szalagcímekkel minél több látogatót vonzzanak az oldalukra, akik közül minél többen fognak a megjelenő hirdetésekre kattintva számukra pénzt hozni. Ilyen egyszerű. Hiába van csaló oldalakról szó, akár milliókat is kereshetnek a weboldalukon reklámokkal.

Ne támogassuk ezeket és ne osszuk meg cikkeit a közösségi média oldalakon! Sőt, ha ismerőseinknél ilyet látunk, nyugodtan szóljunk nekik is, hogy tudják, miről van szó!

Forrás: Rackhost.hu

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.