Kedves Olvasók, Kedves Nagykanizsaiak!

Kedves Olvasók, Kedves Nagykanizsaiak!

Aki az első lapról kezdte az újságolvasást, már láthatta a címlapon, hogy itt valami változás lesz. Aki hátulról érkezett, az nézze meg a címlapot és kiderül számára is: megújul az újság.

Akit érdekel, annak elmondom, hogy a következő pár hónapban a terv az, hogy az újság mellett a Médiaház minden egysége változni fog. Ebből eleinte sokat nem vesznek észre, mert az előkészítéshez kell egy kis idő. Most dolgozunk. Dolgozunk azon, hogy az elmúlt sok évben propaganda felületekké változtatott helyi sajtó olyan legyen, amilyen elvárható. Az milyen? Majd meglátják!

Ezen kis bevezető után, üdvözlöm Önöket Kedves Olvasók, Kedves Nagykanizsaiak!

Tar Mihály vagyok, 55 éves, nagykanizsai újságíró. Nekem jutott a feladat, hogy a Médiaházhoz tartozó felületeket, a Kanizsa újságot, a Kanizsa TV-t, valamint az internetes portálokat úgy szervezzem át, hogy az a tisztességes tájékoztatás valamennyi feltételének megfeleljen.

Nem hiszem, hogy nekem kellene elmesélnem, hogy november 30-a előtt milyen tartalmak jelentek meg akár ebben a lapban, akár a televízióban. A helyi tájékoztatásra rátelepedett a hatalom, olyan elvárásoknak kellett megfelelni a munkatársaknak, melyek a kiegyensúlyozottságtól, a sok esetben a valóságtól is távol álltak. Ha arra volt igény, akkor migránsokkal riogatták a helyieket, vagy éppen Soros György, és Gyurcsány Ferenc nevét emlegették.

Ennek lett vége! A Médiaház munkatársai mostantól azt a feladatot kapták, hogy valódi, a városban élők mindennapjait érintő témákat keressenek és mutassanak be. Mindezt úgy, hogy a legfontosabb szempont az legyen, hogy a témához kapcsolódó érintettek valamennyien kapjanak lehetőséget arra, hogy álláspontjukat kifejtsék.

Erre törekedtünk már az új korszak első számában megírt, a városban újdonságnak számító tanácsnoki rendszer bemutatásával. Az érintettek valamennyien elmondhatták és el is mondták az álláspontjukat. A végső következtetés azonban már az Olvasó feladata. Ezek után így lesz ez mindig.

A felületeinken rendszeresen tervezünk foglalkozni a közélettel. A városban október 13-tól fordult a kocka és került az ellenzéki összefogás többségbe a kormánypártiakkal szemben. Nagyon vékony ez a többség, a polgármester is „fideszes”, így igazán pikáns helyzet alakult ki. Én azt ígérem Önöknek, hogy a legérdekesebb eseményekről sosem maradunk le.

Szépen sorban látni fogják, ahogy az újság színei is megváltoztak, úgy jelennek majd meg új rovatok, a televízióban új arculat, új műsorok. Mindez azzal is jár, hogy a ráncfelvarrás közben műsorok szűnnek meg, ahogy azonnali hatállyal megszűnt a Kanizsa Cafe című műsor. Egy kicsit kritikus leszek, vagy nagyon...

A TV, az újság lemaradt. A munkatársaknak, a bemutatkozó értekezleten elmondtam és nem titkolom a véleményem. A TV, az újság már nem felel meg a mai modern elvárásoknak. Ezért is változtatunk azokkal, akik továbbra is itt dolgoznak majd. Négy nap után az látszik, hogy azokon kívül, akikkel én nem kívántam együtt dolgozni, senki sem állt fel. Köszönöm mindenkinek előre is, hogy ezeket a változásokat közösen hajthatjuk végre!

Nyitni kívánunk a fiatalok felé, a huszonévekkel ezelőtt nagy sikerrel szerveződő ifjúsági műsort megpróbáljuk feléleszteni, és így a város középiskolásait, egyetemistáit, de még a „kicsiket”, az általános iskolásokat is bevonva állíthatnak majd elő saját műsort. Komolyan átgondoljuk és a stáb fiataljainak kreativitására támaszkodva, a social media – facebook, youtube, instagram, stb. – kínálta lehetőségeket is megpróbáljuk maximálisan használni és kihasználni.

Szeretnénk – mai elvárásoknak megfelelve – minél több lehetőséget adni az olvasói, nézői interakciók megjelenésére. Ennek egyik fontos elemeként szeretném a legrövidebb időn belül elérni, hogy a facebookon élőben közvetíthessük pl. az önkormányzat üléseit.

Emellett szeretnénk a Sugár úti elefántcsonttornyot is elhagyva közelebb kerülni azokhoz, akikhez szólni szeretnénk. Közönségtalálkozókat szervezünk és a városi rendezvényekre kitelepülve adunk lehetőséget, hogy személyesen is elmondják problémáikat, vagy éppen kritikáikat a munkánkkal kapcsolatban.

Mindez, csak töredéke annak, ami a fejemben jár ahhoz, hogy a városban napi téma legyen az, amit olvastak az újságban, láttak a tévében. A célom az, hogy a helyi hírekről, eseményekről tudjunk úgy tájékoztatni, hogy az itt élők ránk szokjanak és igényük legyen ránk.

A végére pedig fontosnak tartom jelezni, hogy nem politikai komisszárnak érkeztem a Kft. élére. Nem kell sem nekem, sem a megjelenő tartalmaknak semmilyen politikai iránynak megfelelni. Nincsenek elvárások azon túl, hogy legyünk tisztességesek. Azok leszünk!

Kollégáimmal én most a Kanizsa Médiaház Kft. élén ezen dolgozom!

Kérem, legyenek kicsit türelmesek, de ígérem, lépésről-lépésre látni fogják a fejlődést!

Üdvözlettel:

Tar Mihály, ügyvezető