Kis odafigyeléssel megelőzhetők az időszakra jellemző bűncselekmények

facebook megosztás

Karácsony előtt egyre többen fordulnak meg az utcákon, boltokban, bevásárlóközpontokban. A forgatagban azonban bárki könnyen bűncselekmény áldozatává válhat, hiszen a rosszakarók az ünnepi készülődés időszakában is lesben állnak. A Híradónk által megkérdezettek többsége azonban tudta, mire érdemes figyelni a tömött vásárokban és a tömegközlekedési járműveken. – A pénztárcát olyan helyre kell tenni, hogy ne férjenek hozzá könnyen. Nagyon sok olyan idős ember van viszont, aki a boltban a visszajáró pénzt – szokásos módon – a zsebébe teszi. Ilyenkor nagyon könnyen hozzáférnek a buszon, bárki belenyúl a zsebükbe és észre se veszik vagy csak otthon, mire már eltűnt a pénzük – árulta el Vida Éva.


A bűnmegelőzési szakemberek azt tanácsolják, hogy a pénztárcákat mindig jól zárható táskába tegyük

Az értékek mellett a személyautókra is érdemes jobban odafigyelni, hiszen egy utastérben felejtett üres zacskó is csalogató lehet a bűnelkövetők számára. Az otthonok biztonságát szintén előtérbe kell helyezni, ahol az ünnepek közeledtével a csalók is megjelenhetnek. – Idegeneket ne engedjünk be a lakásba. Ebben az esetben különböző trükkös módszerekkel mennek be – szolgáltató emberének, hivatalos személynek adják ki magukat. Ilyenkor fényképes igazolványt kell kérni, azt pedig meg kell nézni – nemcsak felmutatják és rögtön el is hisszük, hanem alaposan meg kell nézni, hogy valóban egy igazolványról beszélünk-e. Nyilván az ilyen szolgáltatók pénzt nem hoznak – mondta el Bali Miklós rendőrszázados, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési csoportvezetője. 

A bűncselekmények jelentős része kis odafigyeléssel megelőzhető – vallják a szakemberek, akik ennek érdekében a bevásárlóközpontokban is jelen vannak, és kortárssegítők közreműködésével hívják fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.