KSH: 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben

facebook megosztás

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom éves összehasonlításban az előző havi 8,5 százalékot követően. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14,2 százalékkal nőttek az eladások, a textil, ruházati cikk és lábbeli eladások 6,5 százalékkal, a számítástechnikai és egyéb iparcikk üzletekben 6,4 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom. A  használtcikkek értékesítése 6,2 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyászati termékek és illatszerek kereslete 4,6 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.    

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 37,6 százalékkal emelkedett.    

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékosra gyorsult a forgalom növekedése a szeptemberi 3,0 százalékról. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 4,3 százalékkal emelkedett.    

Az üzemanyag vásárlások 5,4 százalékkal emelkedtek, a szeptemberi 6,1 százaléknál valamivel lassabban.    

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 29 százalékkal emelkedtek.     

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1098 milliárd forint volt októberben, április óta a hetedik hónapban haladta meg az ezermilliárd forintot, amire tavaly csak kétszer, az előző évben pedig az ünnepi vásárlások miatt egyedül decemberben volt példa.    

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.    

Az év első tíz hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,9 százalékkal nagyobb volt a forgalom volumene, mint a múlt év azonos időszakában.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.