„Léteznek dolgok, amelyek nem láthatók…”

Különleges tárlatokkal örvendeztette meg mindkét tagintézményének tanulóit karácsony előtt a Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Sándor Általános Iskola. A székhelyiskolában a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep néhány résztvevőjének munkáit állították ki, a Péterfyben pedig Babatiné Sörlei Ibolya nyugalmazott pedagógus fotóit nézhetik meg az érdeklődők.


A Péterfy-iskolában látható fotókiállítás Babatiné Sörlei Ibolya több évtizedes munkáját öleli fel

A Kőrösi-iskola galériájának elmúlt tíz évét az a szándék határozta meg, hogy a lehető legszínvonalasabb alkotásokkal találkozzanak a gyerekek, hangsúlyozza a tárlatokat szervező vizuális nevelőtanár, Babati Csaba.


Babati Csaba

– Az oktatási anyagba, amely heti egy tanórát jelent, nagyon nehéz beépíteni a kortárs művészeteket, viszont itt, a folyosón nap mint nap találkozhatnak vele a gyerekek – mutat rá a pedagógus. – Olyan vizuális élményben van részük, amely a tananyagot kiegészítve, ezek együttes hatására akár alkotókká, befogadókká, netán műértőkké válhatnak a későbbiekben.

A korai inspirációk jelentőségét bizonyítja, hogy már több öregdiáknak nyílt kiállítása egykori iskolájában, így többek között az egykor péterfys Marics Tamara grafikusnak és a volt kőrösis Pápai Dániel szobrásznak. Ugyanakkor a Kőrösi neves művészek munkáit is elhozta Kanizsára, például Richly Zsolt alkotásait, akit elsősorban az általa rendezett rajzfilmsorozatról, a „Kockásfülű nyúlról” ismernek, de animátorként, grafikusként még számos más remek filmet jegyez.

Az sem egyedülálló, hogy kisebb-nagyobb közösségek – fotósok, építészek, szimpóziumok – mutatkoznak be a Csokonai utcai intézményben. Ezúttal a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen készült alkotások kaptak helyet a tablókon.

– Most a gesztus és a geometrikus festészetre jellemző munkák láthatók, amelyek az emberi pszichében valahol egy tőről fakadnak, mégis a megjelenésükben ellentétesek. Kiállítottunk egyebek mellett finom anyagkísérleteket, nagyon érzékeny utalásokat akár magára az anyagra vagy a felületre, de vannak olyan művek is, amelyek valamilyen más módon érzékenyítik a befogadót.


A Kőrösi-iskola galériájában a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokból nyílt tárlat (Fotók: Gergely Szilárd)

A Péterfy-iskolába betérőket szintén egy, az érzékekre ható tárlat várja január közepéig. Babatiné Sörlei Ibolya nyugalmazott pedagógus, a Kiskanizsai Általános Iskola és a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola egykori tanárának fotókiállítása, mely az Eseményhorizonton túl címet kapta.

– Ez arra a relativitás elméleti kifejezésre utal, amikor a látható dolgok mögött jelentkeznek bizonyos jelenségek, amelyek már nem észlelhetők, azaz léteznek dolgok, amelyek nem láthatók… A fények, a formák vagy az anyagok játékait, esetleg a geometrikus szerkezeteket ott, a helyszínen talán nem is érzékeljük, csak a fotók láttán – magyarázza Babati Csaba. – Ez a kiállítás ugyanis építészeti tereket mutat be, többnyire tört tereket, amelyek mélyülnek, netán rétegzettek. Akár posztmodern jellege is lehetne a képeknek, noha a megörökített építmények – például a salföldi pálos kolostor romjai – jóval a posztmodern előtt készültek… A lényeg, hogy ezek a terek mindenképpen hatnak az emberi lélekre: általában meghittséget, kíváncsiságot ébresztenek bennünk, vagy valamilyen más pozitív érzést.

Babatiné Sörlei Ibolya kiállításának anyaga több évtized munkáját öleli fel, és úgy válogatták össze, hogy stílusának, meglátásainak és gondolatainak az esszenciáját adja vissza a tárlat. A különféle külföldi és magyarországi kirándulásokon készült képeket bensőséges, „napfényes” hangulat jellemzi, egyúttal tetten érhető rajtuk a feminin jelleg – leginkább abban, hogy az alkotót a rejtett, titkos, és a felszín alatt meghúzódó dolgok foglalkoztatják a leginkább.

Nemes Dóra