Mint a börtönben: verések, „csicskáztatás”, kényszerítés a zalaegerszegi gyermekotthonban

Az utóbbi időben a börtönök semmi máshoz nem hasonlítható világa elevenedik meg az ott nevelkedő, szerencsétlen sorsú gyerekek előtt a megyeszékhely gyermekotthonában. Verésekkel, „csicskáztatással”, kényszerítéssel kínozzák a nagyobb és erősebb kamaszok fiatalabb társaikat. A mostani bűnügy 18 esztendős, elsőrendű vádlottja nem először kerül összeütközésbe a törvénnyel. Az elszomorító bűnesetről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A bűncselekmény kiskorú sértettje, egy fiú 2018. október 11. napján került az EMMI zalaegerszegi gyermekotthonának 6-os csoportjába, ahol a csoporttársa lett a sárbogárdi illetőségű, már büntetett, 18 éves fiú terhelt, a büntetőügy elsőrendű vádlottja, valamint egy körmendi, szintén büntetett, 17 éves fiú (a másodrendű terhelt) is. A II. r. terhelt rendszeresen „kóstolgatta”, fején-testén – sérülést nem okozva – ütögette, illetve különböző feladatok (pl. elpakolás, egymással való verekedés) adásával „csicskáztatta” egyes csoporttársait, köztük a kiskorú sértettet is, aki emiatt tartott a II. r. vádlottól.

2018. október 19-én, 13.00 óra körül a II. r. terhelt levágta a kiskorú sértett haját, aki ezt követően kitakarította a mosdót, majd kiment a csoport nappalijába tévét nézni. Röviddel később az I. r. és a II. r. terheltek behívták a sértettet a mosdóba, ahol II. r. közölte a sértettel, hogy „rosszul takarította ki a fürdőt, mert a mosdókagylóban maradt néhány hajszál, ezért annyi pofont fog kapni, ahány hajszál maradt a mosdóban”, majd ököllel, 10-15 alkalommal megütötte a terheltek elől a wc-be hátráló sértett felsőtestét. Ezután a II. r. terhelt közölte a sértettel, hogy „mivel rosszul takarította ki a mosdót, az egész fürdőt ki kell takarítania”, majd felszólította, hogy vegye fel a vécében a radiátoron található gumikesztyűt, „különben megveri”. A sértett a fenyegetés hatására eleget tett a felszólításnak, majd a II. r. terhelt ezután arra utasította a sértettet, hogy „menjen le négykézlábra”, és a radiátoron lévő sárga szivaccsal „kezdje el kipucolni a vécéfülke sarkait”.

A sértett neki is állt a takarításnak, a terheltek pedig – akik egyébként a cselekmény során felváltva több alkalommal is kijöttek a mosdóból – bizonyos időközönként, kb. tíz percenként felállították a sértettet és I. r. terhelt ellenőrizte a munkáját, megnézte a tisztított sarkokat. Az egyik ilyen ellenőrzés során az I. r. terhelt piszkosnak találta a sarkokat, megkérdezte a sértettől, hogy „ez meg mi?”, mire a sértett azt felelte, hogy „még nem végzett” a takarítással. Ekkor a II. r. terhelt felszólította az I. r. terheltet, hogy „üsse állon” a sértettet, aki erre ököllel megütötte a sértett jobb állát. Ezután a II. r. ököllel ütni kezdte a sértett fejét és felsőtestét is, aki védekezésül felemelte a kezeit, mire a II. r. terhelt felszólította, hogy tegye le a kezét. A sértett eleget tett a felszólításnak, mire a II. r. terhelt gyomorszájon ütötte, majd felszólította, hogy folytassa a munkát.

Amikor a sértett végzett a sarkokkal, a II. r. felszólította, hogy „akkor most jöhet a vécékagyló kívül-belül”. Amikor a sértett ezek megtisztításával is végzett, a II. r. beküldte a másik vécéfülkébe és azt is kitakaríttatta a sértettel. Ennek során a fiú véletlenül levette a vécé ülőkéjét, mire a II. r. közölte vele, hogy ezt „biztosan direkt csinálta” és két pofont adott a sértettnek. Ezután a II. r. terhelt felszólította az I. r. terheltet, hogy „üsse meg a sértettet, mert ha nem, akkor őt is megveri”. Az I. r. terhelt ezért ököllel többször megütötte a sértett felsőtestét. Miután a vécével végzett, a II. r. felszólította a sértettet, hogy söpörje ki a mosdót. A sértett nekiállt a seprésnek, közben a II. r. vádlott megfenyegette, hogy „ha bárkinek el meri mondani a történteket, akkor még többet fog kapni”. A seprés végeztével arra is felszólította, hogy mosson fel, aminek a sértett szintén eleget tett, majd valamennyien – összességében kb. egy-másfél óra elteltével – távoztak a fürdőből.

Még ugyanaznap este, 18.30 óra körüli időben a sértett zuhanyozni ment egy másik kiskorú fiúval, akinek elmesélte a vele történteket. Ezalatt a II. r. terhelt bement a zuhanyzóba, hogy a fiúk menjenek vacsorázni, közben meghallotta, hogy a másik kiskorú fiú a délutáni események miatt nyugtatja a sértettet. A II. r. terhelt ekkor közölte a sértettel, hogy „az már vamzerság, hogy a társának elmondta a történteket” és ököllel ütni kezdte a sértettet, mire a fiú közéjük állt, megakadályozva a további bántalmazást. Ezután a kiskorú fiú visszaállt a zuhany alá, a fürdőbe pedig belépett az I. r. terhelt is. A két vádlott ezt követően, a fürdő sarkában mindketten bántalmazták, ököllel ütötték a sértettet. Az egyik ütés a sértett orrát érte, melynek következtében vérezni kezdett az orra: a két terhelt csak ez után hagyott fel a szerencsétlen kiskorú bántalmazásával.

A verések következtében a sértett fiú az orrcsont, arc- és mellkas zúzódását szenvedte el, mely sérülések tényleges gyógytartama nyolc napon belüli volt. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség kényszerítés és testi sértés bűntette miatt is vádat emelt a megyeszékhely járásbíróságán a körmendi, illetve a sárbogárdi illetőségű kamaszok ellen.

Papp Attila