Nagykanizsán rendezte meg éves díszközgyűlését a Da Bibere Zalai Borlovagrend

facebook megosztás

Ünnepélyes bevonulással kezdődött a Da Bibere Zalai Borlovagrend díszközgyűlése. Az eseménynek ezúttal rendhagyó módon nem a keszthelyi Festetics-kastély, hanem Nagykanizsa adott otthont. A zalai borlovagrend immár két évtizede ápolja a borvidék szőlő- és borkultúráját, valamint szakmai és kulturális rendezvények szervezésével népszerűsíti a helyi borokat. – Kétezerben alakultunk, azt viszont hozzá kell tennem, hogy mi előtte kilenc évig, mint Zalai Szőlős Boros Gazdák Egyesülete már működtünk ugyanazzal a vezetéssel. Gyakorlatilag ezt jogutódnak kéne venni, és ma is együtt tartjuk ezt a kis csapatot – mondta el Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere.

A hétvégi díszközgyűlésen nemcsak szakmai előadást tartottak a szőlő- és a borászati ágazat aktuális helyzetéről, hanem két új tagot is avattak. Preksen László 30, Kránicz László pedig több mint 40 éve foglalkozik borászkodással. A borlovagrendbe azonban nem olyan egyszerű felvételt nyerni, hiszen a rend két tagjának ajánlása mellett egy eljáráson is részt kell venni, melynek keretében az elnökség dönt arról, kit is szeretne soraiban látni. Aki pedig a feltételeknek megfelelt, annak még az avatási ceremónia előtt is bizonyítania kell tudását, szakértelmét. A próbatételek során Preksen László és Kránicz László is felismerte a térség zászlós borát, valamit a régi szőlészeti és borászati eszközöket, így felvételt nyertek a Da Bibere Zalai Borlovagrendbe. Preksen László már hosszú ideje figyelemmel kísérte a borlovagrendet,  melyben számos barátot is magáénak tudhat.


Preksen László és Kránicz László is a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjává válhatott a hétvégi díszközgyűlésen

– Szerettem volna bekerülni, ez azonban nem olyan egyszerű dolog. Itt azért valamilyen szinten tenni kell ezért, mert hiszen látjuk, hogy most is csak két ember lett felvéve megyei szinten. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki támogatott ebben és lehetővé tette azt, hogy ennek a borlovagrendnek a tagjai lehetünk. Remélem, hogy a munkánkkal mi is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a zalai borok még magasabb polcra kerüljenek a boltokban és a hírnevünket tudják vinni – árulta el Preksen László. Kránicz László szintén nagy megtiszteltetésnek vette, hogy felkérték a rend soraiba. – Talán ez egy szakmai elismerés, mert ami itt a ceremónia részeként történt, azért ehhez az embernek el kellett töltenie egy bizonyos időt a szakmában, hogy különböző eredményeket érjen el nemzetközi és helyi borversenyeken, amik felhívták a figyelmet arra, hogy mi is létezünk és mi is vagyunk – fogalmazott Kránicz László. A Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjainak száma ezzel 85 főre nőtt. A tagok pedig a jövőben is folytatják teendőiket a minőségi borfogyasztás és borkultúra terjesztésének érdekében.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.