Nők, akik a bántalmazottakat támogatják

facebook megosztás

Iskolákban, otthonokban és közösségekben több erőszak zajlik, mint a háborús övezetekben, derül ki az AVON legújabb globális felméréséből. Mégsem veszik észre sokan, ha saját környezetükben is érintetté válik valaki, nem tudják, hogy pontosan mit is takar a családon belüli erőszak, és hogy milyen lehetőségei vannak a bántalmazottaknak. Az AVON és az Ökumenikus Segélyszervezet videós portrét készített a Krízisambulancián dolgozó két szakemberről, akik meglepő tényeket osztanak meg munkájukról, saját tapasztalataikról.

„Olyan szinten nagy számban fordulnak elő a bántalmazó kapcsolatok, hogy nagy valószínűséggel, ha bármelyikünk körbenézne az ismerősei, barátai viszonyai között, találkozna ilyennel” – mondta el az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett miskolci Krízisambulancia központ jogásza, dr. Kiss Éva. Az AVON legújabb kutatásából kiderült, hogy világszerte három nőből egy átél élete során valamilyen típusú bántalmazást. Hazánkban pedig becslések szerint minden ötödik nő érintett családon belüli erőszakban.

Mindenkinek joga van a félelemmentes és erőszakmentes élethez. Az AVON világszerte és Magyarországon is folyamatosan tesz azért, hogy minél kevesebb embert érintsen a téma. Az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésük épp azt a célt szolgálja, hogy minél több bántalmazott nő tisztában legyen azzal, hogy nincs egyedül és nem kell, hogy bántalmazott kapcsolatban éljen.   A most elkészített kisfilmekben szereplő bántalmazattokat segítő nők arra mutatnak rá, hogy mikor beszélhetünk bántalmazásról, a bántalmazásnak milyen fajtái vannak, és hogy az érintettek mit tehetnek, ha ki szeretnének lépni a bántalmazó kapcsolatból. Saját tapasztalataikra épített példákkal is illusztrálják, hogy milyen esetei lehetnek a bántalmazásnak a családon belül. A kisfilmekben szereplő miskolci Krízisambulancián egy év alatt 74 áldozat fordult meg és kapott segítséget, és még így is csak kevesen jutottak el közülük addig, hogy kilépjenek a bántalmazó kapcsolatból. Hogy mi áll ennek a hátterében és milyen eszközök állnak a szakemberek kezében, arról beszélnek bővebben a kisfilmekben a szakamberek: Sándor-Lenkei Aida és Dr. Kiss Éva.

„Félelmetes belegondolni, hogy mennyi nő él bántalmazó kapcsolatban. Fontos számunkra, hogy minél több érintetthez eljusson az üzenet, hogy van segítség, ezért is készítettük el a két kisfilmünket. Aki megnézi ezeket, felismerheti, hogy akár saját környezetében is lehet olyan nő, akit rendszeresen bántalmaznak, és megtudhatja, hogy milyen módon kaphatnak az érintettek segítséget. Az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésünk több mint anyagi támogatás. Tanácsadónőink és szépségnagyköveteink segítségével szépségnapokat szervezünk a Krízisambulanciákon, így segítve a bántalmazottaknak abban, hogy ismét visszanyerjék önbizalmukat és nőnek érezhessék magukat. Eddig három helyszínen tartottunk szépségnapot, mindenhonnan nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevőktől” – nyilatkozta a téma kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

A családon belüli erőszakról szóló felvilágosító filmek az alábbi linkeken érhetők el:

https://youtu.be/iDMHJpIu30c

https://youtu.be/z-yYzHruf9o

Van kitől segítséget kérni és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu oldalon honlapon megtalálható a személyes beszélgetésekre lehetőséget adó krízisambulanciák elérhetősége, valamint online is tanácsot lehet kérni az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális szakembereitől.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.