Roma nemzetiségi napot tartottak

facebook megosztás

„Vannak szép sikerek, vannak részeredmények és van még sok-sok feladat, tehát nem szabad hátradőlni” – értékelte az eddigieket Teleki László elnök a roma nemzetiségi önkormányzat ünnepi közgyűlésén. A 25. alkalommal megtartott nemzetiségi napon elismeréseket is átadtak.

December 18. a nemzetiségek napja Magyarországon. A nagykanizsai roma nemzetiségi minden évben ilyenkor vagy ennek a napnak a környékén tartja ünnepi közgyűlését, az idei már a 25. volt. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is kitüntették a nemzetiségi önkormányzat egy-egy segítőjét.

– Az egyik, nem titok, Kanász János, Surd polgármestere, aki nagykanizsai lakosként nagyon sokat segített az elmúlt évtizedekben a roma nemzetiségi önkormányzatnak, hogy tudjon fejlődni. Számtalan támogatást nyújtott az oktatás terén, székeket, padokat adott, és amiben tudott, segített. Ő az egyik kitüntetett, aki nem roma. A másik elismerést roma részről a leköszönő elnök kapja, Lendvai Ferencet támogatta a közgyűlés – fogalmazott Teleki László elnök.


Teleki László elnök köszöntőjében a romák oktatásának ügyére is felhívta a figyelmet

Lendvai Ferenc öt éven keresztül vezette a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzatot, munkájával megalapozta a jelenlegi testület tevékenységét.

– Fantasztikus öt éven vagyunk túl. Számos olyan élményt szereztem a kis csapatommal, a képviselőtársakkal, amely örökre megmarad, és nagyon tanulságos. Fontosnak tartottuk, hogy tovább foglalkozzunk az oktatással, folytattuk a hétvégi kollégiumot és felnőttképzéseket is el tudtunk indítani – mondta.

Az ünnepi közgyűlésen elismerték Dalnoki József és Teleki Lászlóné munkáját is. A rendezvényen elhangzott: a nemzetiségi önkormányzat elmúlt 25 éve nagyon eredményes volt, Teleki László szerint azonban nem szabad hátradőlni, mert még sok a feladat. Az elnök főként a romák oktatási esélyeinek javítását hangsúlyozta, ennek kapcsán Fodor Csaba tanácsnok azt mondta: olyan oktatási rendszert kell kidolgozni és finanszírozni, amely a szegényebb romáknak is lehetőséget teremt a tanulásra. Balogh László polgármester pedig arról beszélt: a roma nemzetiségi nap a közös utakat és célokat szimbolizálja. Az ünnepséget kulturális bemutatók színesítették.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.