Ünnepre hangolódás ingyenes parkolással

Közgyűlési határozat értelmében december 7-től január 3-ig ingyenes a parkolás Nagykanizsán. Bár a város egész területére hirdették meg a kedvezményt, ez alól kivételt képez a vasárnapi fizetős parkolás a bolhapiac környékén, mivel az nem önkormányzati terület. A kommunikáció itt félrecsúszott, ezért ha esetleg kellemetlensége adódott ebből valakinek, azért elnézést kérünk – szögezte le elöljáróban a javaslat előterjesztője, Berta Krisztián.

- Több okra is visszavezethető az ingyenes parkolás bevezetése – részletezte az önkormányzati képviselő. – A vállalkozók már korábban is megkerestek ellenzéki képviselőket, de az előző városvezetés nem akarta meghallani ezt a kérést. A másik okot a parkolási anomáliák, problémák jelentették. Számtalan belvárosi parkolót vesznek el a lakók elől olyan területeken, ahol nem kell fizetni. Például a Teleki 1-3. számú épületek közötti parkolónál, hiszen aki a kórházba megy, ott hagyja az autóját, mert az egészségügyi intézménynél már fizetni kell, vagy megtelt a parkoló és nem tud hol megállni. Vagy otthagyja az autóját, és lesétál valamelyik bankba ügyet intézni. A Herman Ottó utcában is gyakori fennakadást okoz, hogy akiknek a környező utcákban van dolguk, a Herman Ottó, vagy a Batthyány utcában parkolnak, mert ingyenes. A harmadik szempontot más városok példája adta, ahol 2 hétig, vagy a teljes advent idejére ingyenes a parkolás. Az ottani városvezetés így kedveskedik a lakóinak. Rengeteget járok Sopronba én magam is, és azt tapasztalom, ha valahol, akkor ott igazán káosz jellemzi a parkolást. Sok ember keresi fel a várost, ennek ellenére a lakók örülnek az ingyenes parkolás bevezetésének. Miért maradjunk le e tekintetben más városoktól, és miért nem kedveskedhetünk mi is a kanizsaiaknak? Ahogy Balogh László polgármester hangoztatni szokta, hogy „Közös Szenvedélyünk Nagykanizsa”, ez a mondása nem feltétlen jött át a közgyűlésen, hisz 8 igen, 2 nem és 5 tartózkodással fogadtuk el a javaslatot. Természetesen megvizsgáltuk a kieső bevételek nagyságát: két összeg is elhangzott, egyrészt a miénk, másrészt a fideszes képviselőké. Az igazság a kettő között lehet, viszont én úgy gondolom, hogy a jövő évi költségvetésnél be tudjuk hozni a kieső részt. Fideszes képviselőtársaim arra is hivatkoztak, hogy az ingyenes parkolás mekkora káoszt okoz majd a városban. A puding próbája az evés! Eddig többségében pozitív hangok jutottak el hozzám, a lakók és a környező településeken élők is örülnek a kezdeményezésnek – folytatta a képviselő.

Berta Krisztián kiemelte, a jegykiadó automatákon kihelyezett értesítéseket a VIA munkatársai naponta ellenőrzik, és ha szükséges, pótolják. Kérik a lakosságot, ha hosszabb ideig akarnak tartózkodni a belvárosban, akkor lehetőleg a nagyobb parkolókban, így a régi piacon, illetve az egyetem melletti területen parkoljanak. Aki rövidebb időt szeretne eltölteni, nyugodtan használja bármelyik parkolót, de ügyeljen arra, hogy ne a lakóktól vegye el a parkolási lehetőséget.

Kíváncsi vagyok a végeredményre

Balogh László polgármester így foglalta össze a véleményét az adventi ingyenes parkolásról:

- Ez egy nagy kísérlet. Akár kaotikus viszonyokat is okozhat, de próbáljuk meg! Megjegyzem, nem „dugódíjbarát” megoldás… A javaslat adventi, ünnepváró jellege, ajándékszerű mivolta tetszik. Az a hivatkozás, hogy Keszthelyen és Sopronban sikeres volt, Kanizsán nem biztos, hogy megállja a helyét, ugyanis nálunk kevesebb a belvárosi parkolóhely, mi nem vagyunk még turisztikai központ. Megjegyzem, a kanizsai belváros közelében így is van bőségesen ingyenes parkolóhely, például az Alsótemplomnál, az Olajbányász-pályánál. Szerintem sem ellenérv a kb. 5 millió forintos bevételkiesés a VIA-nál. Talán célszerűbb lett volna először, próbaképpen, a hétvégi ingyenes időszakot péntekkel kiegészíteni. Tartok tőle, hogy többen a belvárosban hagyják így autóikat egész napra. Emellett azok, akik egész évre megvásárolták a parkolóbérletet, így most elvesztik annak egy részét. Megjegyzem, 2016-ban Szegeden káoszt okozott egy hasonló intézkedés… Nagykanizsán díjfizetési kötelezettség munkanapokon van, és csak 8-tól 16 óráig, munkaidő alatt. Vásárolni 16 óra után szoktak inkább az emberek, más városokkal ellentétben ilyenkor nálunk már nem kell fizetni a parkolásért. Persze, ha az emberek megértőek és segítik egymást a közlekedésben, akár lehet pozitív is a kísérlet eredménye. Jómagam a pénteki nap ingyenessé tételét támogattam volna inkább, de az önkormányzat döntött. Kíváncsi vagyok a végeredményre. Bevallom, jobban szeretem, ha az advent nem karácsonyi vásár-jellegű, hanem inkább karácsonyváró forgatag…

Senki sem illette kritikával a kezdeményezést


Fotók: Bakonyi Erzsébet

Nagy volt a forgalom a régi piac területén kialakított fizetőparkolóban a rendelet bevezetésének harmadik napján a kora délutáni órákban. Akár ki is állhattunk volna felvilágosítani a parkolóautomatákhoz érkezőket, hogy ne keresgessék a forintjaikat, mert nem kell fizetni a parkolásért. Kicsit kétkedve fogadták, amikor önkéntelenül tájékoztattuk őket. Nem viccelünk - mutattunk rá az élénk színnel virító feliratra. El sem akarták hinni! Az is lehet, hogy „kandi kamerás” trükknek vélték, de örültek neki, hiszen ilyen tájban mindenkinek sok dolga akad a belvárosban. – Persze hogy örülünk neki – mondta egy középkorú hölgy hozzátéve azt is, hogy Hévízen is van ilyen parkoló.

De készségesek voltak egymással az autósok is: nem kell fizetni parkolási díjat! – szóltak ki sokan a kocsijukból.

- Ajándék a parkolónak! – jegyezte meg egy kanizsai fiatalember, miután elolvasta a feliratot. Előző nap az Erzsébet-téri bankban járt, ott szembesült a tájékoztatással, és azt hitte, hogy csak arra a területre érvényes a karácsonyi vásár miatt. Ez egy pozitív hozzáállás a várostól, ezzel mindenkinek segítenek! – nyugtázta elégedetten. Családi házban élnek, őket nem érintik a parkolási gondok.

Volt, aki majdhogynem körbejárta az oszlopot, mivel nem találta meg az érmenyílást. Egy Deák téri vállalkozó tapasztalata szerint a forgalmában még nem mutatkozott javulás. Az a véleménye, várjuk ki a végét! Ilyen még nem volt Kanizsán! A számítások úgy is bizonyítják majd, hogy érdemes lesz-e jövőre is bevezetni. Üres parkolóhelyet amúgy sem lehetett találni a Deák téren – tette hozzá. A megkérdezettek közül senki sem illette kritikával a kezdeményezést, és attól sem tartottak, hogy nehézséget okoz a parkolásban. De még csak ezután jön a finis, az igazi, karácsonyi nagy bevásárlás…

Bakonyi Erzsébet

- - -


Berta Krisztián (Fotó: Jancsi László)

Berta Krisztián 28 éves értékesítési képviselő, a 3. választókerület egyéni képviselője, a város humán és civil ügyekért felelős tanácsnoka. Nagykanizsán a Herman Ottó utcában nőtt fel, ott él jelenleg is. Odaköti a család, a barátok, a lakóközösség. Kommunikáció és médiatudomány területen szerzett diplomát, emellett középfokú kereskedelem-marketing szakirányú végzettséggel is rendelkezik. Fiatal kora ellenére tapasztalt értékesítési és kommunikációs szakember, valamint aktív politikus. 2014 óta az önkormányzat Városfejlesztési- és Üzemeltetési Bizottságának volt tagja mielőtt idén ősszel a 3. választókerület képviselőjének választották. Kiemelt feladatának tartja, hogy városunk valódi otthona legyen családosoknak, időseknek egyaránt, megkülönböztetett figyelmet szentelve a fiataloknak, hogy biztos megélhetést és jövőt tervezhessenek Nagykanizsán. Emellett a város közösségi, kulturális és sportéletének felpezsdítésére is kihívásként tekint.