Velodromról pro és kontra

„A múlt csütörtöki „elodázó” közgyűléssel nem pusztán egy beruházás került veszélybe: Nagykanizsa eleshet mindazoktól a lehetőségektől, amelyeket hosszú távon a velodrom felépítése jelent”, fogalmazott az ülés másnapján tartott sajtótájékoztatón Balogh László polgármester. Ezzel szemben Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője kijelentette: a teljesen szakmaiatlan előterjesztés elfogadhatatlan volt módosítások nélkül, amit jól bizonyít az is, hogy 4 kormánypárti képviselő is egyetértett az ÉVE kiegészítő javaslatával.  

Mint arról pénteki Híradónkban beszámoltunk, csak bizonyos feltételekkel támogatta a közgyűlés a velodrom felépítését. Az Éljen VárosuNk! Egyesület megvalósíthatósági tanulmányt és pontos üzleti tervet kért a létesítmény üzemeltetéséről, január 31-i határidővel. A módosító javaslatot négy fideszes képviselő is megszavazta – mint utólag kiderült, azért, mert a frakció attól tart, hogy a velodrom nem itt épül fel. A Fidesz-KDNP másnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: december 31-ig dönteni kell arról, vállalja-e a város a kormányzati forrásból épülő velodrom fenntartását. Balogh László polgármester azt mondta: a kérdés elodázásával Nagykanizsa eleshet azoktól a lehetőségektől, amelyeket hosszú távon a velodrom jelent. A létesítményt nemcsak pályakerékpárosok használhatnák, hanem a többi verseny- és szabadidős sportág képviselői is. Emellett a csarnok más rendezvényeknek is otthont adhatna, minderről már Radics Bálint önkormányzati képviselő beszélt. – A velodrom melletti sportcsarnokkal közösen olyan koncerteket, nemzetközi fesztiválokat is meg lehet valósítani, amelyeket egyelőre itt, a környéken nem lehet. Hiszen nem rendelkezünk olyan, egymás mellett lévő nagy terekkel, ahol egy időben két együttes is felléphet, más-más zenei igényeket kielégítve. A zenei fesztiválok mellett a velodromban lehet esküvőket, konferenciákat tartani. Tehát számos hasznosítása van, igazából a lehetőséget kell meglátni – fogalmazott Radics Bálint, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.


Megvalósíthatósági tanulmányhoz és pontos üzleti tervhez kötötte a velodrom támogatását a közgyűlés

Az Éljen VárosuNk! Egyesület közösségi oldalán két szavazást is indított a velodrom üggyel kapcsolatban. Az eddigi eredményekből kitűnik: a többség a velodrom megépítését akkor támogatja, ha az üzemeltetése és fenntartása nem ró terhet a városra. Ezen a véleményen van az ÉVE frakció is. Fodor Csaba elmondta: minden olyan előterjesztést támogatnak, amely a város fejlődését szolgálja.   – Azt el kell ismerni, hogy a kormány bőkezűen ideadja ezt a létesítményt, meg mást is talán, de azzal a feltétellel, hogy működtessük mi. Miközben elvitt a kormány Nagykanizsától majdnem 800 millió és 1 milliárd forint közötti szabad felhasználású pénzt évente. Pont azokat a pénzeket vitték el, amelyekből például pont ilyen csarnokok működtetését lehetett volna felvállalni - mondta Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője. Fodor Csaba hangsúlyozta: frakciójuk már a közgyűlésen is kijelentette, hogy nem elutasítják a velodrom megépítését, de megvalósíthatósági tanulmány és pontos üzleti terv nélkül nem lehetett döntést hozni ilyen fajsúlyú kérdésben, módosításukat pedig a jelenlévő kormánypárti képviselők kétharmada is támogatta. A frakcióvezető azt is hozzátette: nyitottak a tárgyalásra a kormány és a Magyar Kerékpáros Szövetség képviselőivel.