30 éve szabadon – Nagykanizsára érkezett a vándorkiállítás

facebook megosztás

A csodák évéről, 1989-ről és az ahhoz vezető útról nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A vándorkiállítás a kommunista rendszer és az elmúlt három évtized meghatározó pillanatait mutatja be látványos tablókon. A Terror Háza Múzeum a tárlatot a 30 éve szabadon emlékév keretében, az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából állította össze.

1989 a csodák éveként maradt meg a köztudatban: minden olyan váratlanul és gyorsan történt, hogy az kész csodának tűnt. A Vasfüggöny lebontása, Nagy Imre és társainak újratemetése vagy Ceaușescu megbuktatása csak néhány annak az évnek a meghatározó eseményei közül. A Nagykanizsára érkezett, 30 éve szabadon című vándorkiállítás a csodák éve mellett bemutatja sok más mellett a pártállami diktatúra szakaszait 1945-től, és az 1990-es első szabad választásokat is.

– A legutolsó választás a már csak félig szabadnak mondható 1947-es volt. Több generáció nőtt fel úgy, hogy nem tudta, mi az: felelősen dönteni, választani. Ezért gondoltuk úgy, hogy nemcsak a csodák évét, 1989-et jelenítjük meg ezeken a retró tablókon, hanem azt is, hogy miből lett elege a társadalomnak – mutatott rá a Terror Háza Múzeum munkatársa, B. Varga Judit történész, muzeológus.


A január végéig látható vándorkiállítás elsősorban a fiatalokhoz szól

A Terror Háza Múzeum kétnyelvű, látványos tablói elsősorban ahhoz a 3,5 millió fiatalhoz, az Y és a Z generáció tagjaihoz szólnak, akik 1989-1990 után születtek. A megnyitón Balogh László polgármester azt mondta, a tárlat annak a lélektűznek állít emléket, amely ott szunnyadt egy elnyomott nép belső világában.

– Gondolataink és álmaink elvétele, béklyóba verése a legnagyobb szolgaság, melybe ember és közösség merülhet. A lelkünk jövőbe vetett hitének ellopása az ember elleni legnagyobb vétek. Mivel elorozza emberlétünk alapját és megfoszt minket az erkölcs és a felelősség égbe emelő szárnyaitól – fogalmazott.

A rendezvényen Csépai Eszter és Csetverikov Iván megzenésített versekből álló irodalmi műsorát hallgatták meg a résztvevők. A színésznő Petri György, Csoóri Sándor, Faludy György és Weöres Sándor verseit, valamint Cseh Tamás dalait adta elő gitárkísérettel.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.