A szerződésekre és a bizonylatokra kíváncsiak

facebook megosztás


Az Éljen VárosuNk! képviselői tiszta képet szeretnének kapni az elmúlt 5 évről (Fotó: Jancsi László)

Napirend utáni felszólalásában tájékoztatta a testületet a decemberi közgyűlésen Horváth Jácint önkormányzati képviselő (Éljen VárosuNk!), fejlesztési és költségvetési tanácsnok, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke a szakbizottság döntéséről. E szerint azzal bízták meg Fodor Csaba (Éljen VárosuNk!) önkormányzati képviselőt, vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatokat ellátó tanácsnokot, a városfejlesztési és városüzemeltetési bizottság elnökét, hogy kérje fel az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottságait: öt évre visszamenőleg világítsák át - különös tekintettel a szerződésekre és a pénzügyi bizonylatokra - a cégek gazdálkodását.

A vizsgálat indokáról Horváth Jácint elmondta:

- Azzal, hogy többségbe kerültünk az októberi önkormányzati választásokon, szeretnénk látni, hogy valójában mi történt az elmúlt 5 évben az egyes cégeknél, amibe nem nagyon volt belelátásunk. Például, milyen szerződések és főleg kikkel köttettek.  Nemcsak a szakmai megalapozottságukra vagyunk kíváncsiak, hiszen már az átadás-átvételnél találtunk olyan gyanús szerződéseket, amelyekről kiderült, hogy megkérdőjelezhető a teljesítésük. Szeretnénk ezért tisztán látni minden egyes cég esetében. Voltak olyan szerződések is, amelyek jól meghatározható fideszes-körhöz mentek csak azért, hogy ezeknek a város bizonyos összeget kifizessen, de teljesítést nem nagyon kellett elvárni érte. Korábban lefüleltünk ilyeneket, és volt, amelynek teljesítését sikerült megakadályozni. Például a Strategopolis Kft.-vel történt egy szóbeli teljesítésre irányuló szerződés még 2015-ben, amit aztán a város le is mondott. Mivel a cégeknél kevésbé kísérhettük figyelemmel ezeket a szerződéseket, ezért van arra szükség, hogy megtörténjen a teljes átvilágítás, és tiszta képet kapjunk az elmúlt 5 évről – összegezte a bizottsági elnök.

Nincs, és nem is volt semmi takargatnivaló az önkormányzati cégek működése kapcsán

Bizzer András önkormányzati képviselő, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője a következőket nyilatkozta az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak vizsgálódása kapcsán:

- Véleményem szerint az önkormányzati cégek működése az elmúlt ciklusban is teljes mértékben átlátható volt. Az önkormányzati képviselők rendszeresen megkapták előterjesztésben az önkormányzati cégek beszámolóit, illetve mindig választ kaptak a közgyűlésen feltett önkormányzati cégekkel kapcsolatos kérdéseikre. Mindezeken túl a pénzügyi bizottság nyilvános soros ülésein rendszeresen külön napirend keretében kaptunk tájékoztatást a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztályára beérkezett szerződésekről, valamint az önkormányzati tulajdonú cégek új szerződéseiről is. Ezek az adatok a mai napig nyilvánosan elérhetőek a város honlapján visszamenőleg is.

Az üzleti titok miatt nem nyilvános szerződésekbe, anyagokba is betekinthettek az ellenzéki képviselők, ami azt jelenti, hogy lemásolás nélkül egy íróasztalnál átnézhettek bármilyen anyagot, ami egy adott önkormányzati cégnél rendelkezésre állt. Ilyen lehetőség például Horváth Jácint képviselő úrnak is fel volt kínálva a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. nem nyilvános anyagai kapcsán, de úgy tudom, hogy a képviselő úr annak idején nem élt ezzel a betekintési lehetőséggel.

Tehát nincs, és nem is volt semmi takargatnivaló az önkormányzati cégek működése kapcsán, így nem hiszem, hogy bármi új érdemi információ napvilágra kerülne a mostani felügyelőbizottságok vizsgálódása során. Egyébként azt javaslom a felügyelőbizottságoknak, hogy első körben azt vizsgálják meg, hogy hány milliós felesleges kiadást okoz az adott cégeknél a szakmailag jól teljesítő ügyvezetők idő előtti, azonnali leváltása. Azokra a végkielégítésekre gondolok, amiket megspórolhatott volna a város, ha csak egy kicsit is türelmesebb a jelenlegi közgyűlési többség. Hiszen, ha már önös politikai érdekből eldöntötték, hogy mindenképp leváltják a jól teljesítő szakembereket, akkor legalább vártak volna vele körülbelül fél évet, hogy lejárjanak a régi, kötött idejű szerződések, illetve legyen idő pályáztatás útján kinevezni az új vezetőket.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.