Amire a pénz sem jelenthet gyógyírt…

facebook megosztás

Bár javultak a körülmények a bozóttüzek oltásához, hiszen heves viharok és jégeső is volt a napokban Ausztrália sok részén, de az elmúlt három év szárazsága miatt még hónapokig tarthat a tűzvész.


A NASA kutatói műholdfelvételek segítségével tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst útját (fotó: gettyimages.com)

A kontinenst sújtó katasztrófa mindeddig 29 ember életébe került, több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el. Lapunk egykor a kenguruk földjén élő kanizsaiakat kérdezett a kialakult helyzetről.

Bogár Péter 2012-ben – akkori párjával közösen – költözött ki Perth-be. Péter Nyugat-Ausztrália fővárosában végül 7 évet töltött, ez idő alatt egy sikeres food truck vállalkozást épített ki. Pár hónapja jött vissza Kanizsára. A jelenleg is kint élő barátai, illetve saját véleménye szerint a tűzvész soha vissza nem állítható károkat okozott az élővilágban.

– A helyiek elmondása alapján az elmúlt 30-40 évben nem volt ekkora szárazság, mint most. Ez egy ökológiai katasztrófa, a helyzet súlyos, de az emberek nincsenek veszélyben. Ausztrália több mint 90 százaléka a parton él, ahol a legnagyobb problémát a bozóttüzek füstje okozza, amely beszivárog a városba, a légszennyezettség pedig egyre magasabb lesz. Az állatok tragédiája leírhatatlan… A hallottak alapján úgy gondolom, a segélyként érkező összegek nem biztos, hogy meg tudják oldani a problémát. Hiába a horribilis mennyiségű pénz, az emberiség ezzel sem tud eltűnt fajokat visszahozni – fogalmazott Péter.

Födő-Vargek Lajos 1957-től 1980-ig élt Ausztráliában. Véleménye szerint az emberi nemtörődömség is felelős a súlyos ökológiai katasztrófáért.

– A probléma sokkal nagyobb, mint ahogy az emberek itthon gondolják. Gazdasági gondok ott nincsenek, de ezek után könnyen lehet, hogy lesznek. A politikáról, gazdaságról Ausztráliában senki nem beszél, mindenük megvan, nem érdekli őket, a fiatalokat pedig végképp nem. Elfeledkeznek arról, amire az én korosztályomat nevelték. Egyáltalán nem gondolnak arra, hogy mi lesz az országukkal 50 év múlva. Semmit sem tudnak, csak azt hiszik, hogy dolgozni kell, hogy „szebb Trabantjuk legyen, mint másnak”. Közben elfeledkeznek arról, hogy a Föld táplál bennünket. Az elmúlt 3 év szélsőséges szárazságának köszönhetően elég lehetett az is, hogy egy 90-100 km/órával közlekedő autóból kihajítsanak egy csikket. Akár annak a lángja is okozhatta ezt a katasztrófát… – vélekedett Födő-Vargek Lajos.

Az ország keleti partvidékén jelenleg mintegy száz tüzet tartanak nyilván, amelyeket az ausztrál hatóságok nagy erőkkel igyekeznek megfékezni.

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.