Báli emlékek

A Thúry György Múzeum gyűjteménye már 18 ezres darabszámúra növekedett, viszont ebből a farsangi és báli szezonra vonatkozó tárgyak mennyisége viszonylag csekély. Néprajzi vonulaton a muzeológusok leginkább leírásokat, fotókat őriznek.

– Kerecsényi Editnek is találhatók leírásai, néhány fotója a farsangi maszkázásról. Ami konkrétan tárgyi anyag itt, a Thúry György Múzeumban, azok a papírmaszkok, amelyeket a maszkázás során használtak fel a falusiak – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A múzeum raktára azonban igazi szépségeket, különlegességeket rejt a polgári Nagykanizsát idéző báli szezonok idejéről. Báli ruhák, kiegészítők, korabeli meghívók emlékeztetnek a város 1800-as éveinek báljaira. 

– Nagyon-nagyon pezsgő volt a báli szezon is, nem csak a gazdasági élet és a belváros. Egészen hamvazószerdáig – és Kanizsán még egy speciális bált is tartottak csütörtökön, a híres cigánybált. De hivatalosan hamvazószerdáig tartottak szinte minden vasárnap és csütörtökönként bálokat. Tehát megvolt, hogy melyik vendéglős, melyik egyesület mikor tartja – fogalmazott Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

Akkoriban számos egylet és társaság megtartotta a saját bálját, szinte kivétel nélkül jótékonysági jelleggel.