Családi tragédia Kanizsán

facebook megosztás

Hárman haltak meg valószínűleg füstgázmérgezésben egy Rákóczi utcai házban. A kedd délutáni események kapcsán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást.


Az első feltételezések szerint az elszívó berendezés okozhatta a tragédiát (Fotó: Gergely Szilárd)

A helyszíni információk szerint egy műanyag nyílászárókkal, szinte légmentesen zárt ingatlanban az anya a fürdőszobában volt a szerencsétlenség bekövetkeztekor. A helyiségben lévő elszívó a pelletkazán égéstermékét a kéményből visszaszívhatta. A nőt a fürdőkádban, férjét és gyereküket a lakásban találták meg, akkor már holtan. A helyszínen idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

– Bejelentés érkezett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába 2020. január 7-én a délutáni órákban, hogy egy nagykanizsai családot napok óta nem láttak – mondta Takács Tivadar. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: a rendőrök a család otthonában, az ott lakó középkorú nőt és férfit, valamint 2 éves gyermeküket holtan találták. Az esettel összefüggésben a Zala megyei Rendőr-főkapitányságon halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt bűntetőeljárást indítottak, melynek során vizsgálják az eset összes körülményét.


Hárman haltak meg egy Rákóczi utcai házban (Fotó: Gergely Szilárd)

A történtek után lapunk felkeresett egy pelletkazánok értékesítésével, gyártásával foglalkozó szakembert, aki a megfelelő kéményre, annak rendeltetésszerű használatára, a kazánok tisztántartására és az elszívó berendezések elhelyezésének és működtetésének szabályaira figyelmeztetett. Megerősítette azt is, hogy nagyon fontos a kazánok karbantartása: ezeknél a típusoknál a hamutálcánál speciális porszívóval lehet elvégezni, s szintén ajánlott 15-20 naponta ellenőrizni a gép dróthálós levegőszűrőjét, hogy az megakadályozza a szennyeződések motorba jutását. A szakember elmondta azt is, hogy a hozzáértők a pelletkazánokat környezetkímélő és kényelmes megoldásnak tartják. Az általuk gyártott típusok biztonságosságát is a rendszer pozitívumai közé sorolta, hiszen a kazán ventilátorainál elhelyezett szenzorok érzékelik az esetleges vákuumot, így, ha a füstcső vagy a kemény elzáródik, a gép azonnal lekapcsol és hibakódot jelez.

Kanizsa

Életet menthet az odafigyelés

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható felhívás szerint az elmúlt hat évben tizenhétről csaknem hetven százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a mérgező gáz miatt riasztott tűzoltóegység szén-monoxid-érzékelőt talált. A statisztikákból az is kiderült, hogy olyan ingatlanban, ahol használtak riasztó eszközt, egy esetben sem volt halálos áldozat. Természetesen a szén-monoxid-érzékelőknél is fontos a minőség, sőt, a készülékek elhelyezésénél is kötelező betartani a gyártó előírásait. A szakértők törekednek eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint csak a gázüzemű fűtőeszközöknél alakulhat ki szén-monoxid-veszély. Felméréseik szerint a mérgezések fele a fürdőszobában történik: a fali vízmelegítő hamar elhasználja a pici légtérben lévő levegőt. A füstérzékelő felszerelését is ajánlják a szakemberek, mivel az esetleges jelzésnek köszönhetően a lángokat már kialakulásukkor meg lehet fékezni. A közlemény kitér a fűtőberendezések és a kémények állapotának rendszeres felülvizsgálatára is – lehetőleg a fűtési szezon kezdetekor – hiszen egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működése komoly veszélyt jelent. Megfelelő karbantartás mellett a szén-monoxid-, és a füstérzékelő felszerelését is javasolják a katasztrófavédelem szakemberei.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.