Családjaként tekintett az Autóklubra

facebook megosztás

„De jó, hogy megjötté' Pistukám!” Szívélyesen fogadta szögedi Gyuri bácsi 58 évvel ezelőtt a Magyar Autóklub küszöbén átlépő Kónya Istvánt. A találkozás és a beszélgetés végül olyan jól sikerült, hogy az országos szervezet kanizsai klubjának egyik alapító tagja lett a ma már nyugalmazott határőr alezredes.


Kónya István szívvel-lélekkel segítette, építette a Magyar Autóklub helyi szervezetét (Fotó: Horváth Zoltán)

A Magyar Autóklub képviselőit megilletődve fogadta Kónya István egy csendes kanizsai délutánon. Abban a hitben volt, hogy egy régi kedves kolléganője keresi fel. A vendégek nem érkeztek üres kézzel, ajándékkal és oklevéllel kedveskedtek a kanizsai klub egyik alapítójának.

- Én vettem fel az első szerelőt. Csak jelentkezni mentem be, aztán ottmaradtam. Akkor még nem volt Kanizsán a klubnak épülete sem, csak egy iroda és a telek - idézi fel a kezdeteket Kónya István, aki elmondta azt is: volt idő, amikor nagy szó volt az autóklub-tagság. - A városban tekintélye volt annak az autósnak, aki a klubnak tagja volt. Nagyon örültem neki, hogy a klub tagsága, a család egyre csak növekszik. Ráadásul remek kis legénykék jöttek dolgozni hozzánk.

Az évek, évtizedek sok változást hoztak, eljött az ideje a megyei egyesítésnek is. Országosan 42 szervezete volt a Magyar Autóklubnak, az egyesülés nem volt mindig zökkenőmentes. Ám mégis mindenki az egység, a család érdekében dolgozott.

Kónya István egykori kollégája, Kiss Józsefné nyugalmazott regionális vezető is részt vett a köszöntésen. A mai napig nagy szeretettel gondol vissza a kanizsai klub egyik motorjára.

- Voltak emberek, akik lerakták az alapokat, mint Pista bácsi is, a társadalmi vonalon. Akkor még ezek a kis műhelyek a tanács és a környezet jóvoltából az emberek hozzáadott értékéből jöttek létre. Más volt az a világ, sokan bejártak a klubba barkácsolni, szerelni, vagy éppen autót mosni – elevenítette fel emlékeit az egykori regionális vezető.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.