Fekete-fehér – új tárlattal jelentkeznek a kanizsai fotósok

20 fotós 56 alkotásából nyílt kiállítás tegnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Kanizsa Fotóklub által készített képek különböző témákat dolgoznak fel, ugyanakkor mindegyik azonos méretű és fekete-fehér. A tárlat február 20-ig látható az Ősze András Galériában.

Évről évre izgalmas ötletekkel és rendhagyó tárlatokkal rukkol elő a Kanizsa Fotóklub. A közösség ezúttal az alkotóit és a befogadókat is kihívás elé állította a Fekete-fehér című kiállítással: míg az egységes, 70x50 centiméteres képméret korlátok közé szorít, addig a letisztult tónusok tágítják a látókört.

– Az egésznek a filozófiája az, hogy a fekete-fehér közelebb áll az emberhez. Egy színes kép adja önmagát. A fekete-fehéren viszont gondolkodni kell, rákényszeríti erre a nézőt. A fekete-fehérrel ugyanis nem színeket írunk le, hanem tónusokat, az agynak pedig ezeket a tónusokat kell megfeleltetnie egy színes világgal – magyarázta Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub elnöke.


Fekete-fehérben a világ új perspektívái tárulnak fel (Fotó: Gergely Szilárd)

A fotóklubnak nem titkolt célja volt, hogy közösségként, koherens anyaggal mutatkozzon be, ez pedig a tárlatot megnyitó fotográfus, a Marcaliban élő Zsirai Tibor szerint sikerült is.

– Ennek itt nem az a lényege, hogy egy-egy ember megvillantsa a tehetségét, bár tudjuk: neves és díjazott alkotók is vannak itt a klubban. Ez inkább arról szól, hogy összesodorják, egy szintre emeljék magukat a fotósok, ezáltal pedig egy homogénebb és jobban befogadható anyagot tudnak bemutatni a közönségnek – fogalmazott.


A tárlatra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Gergely Szilárd)

Fekete-fehér kiállításon csendéletek, tájképek, portrék, és aktok, klasszikus, valamint formabontó, absztrakt megoldások egyaránt láthatók. A tárlatot február 20-ig lehet megnézni.