GasztroKanizsa: Bableves, almás pitével

facebook megosztás

Pulai Dorka nemcsak balettozni, horgolni, sütni-főzni, hanem enni is nagyon szeret. Nem válogatós, a sós és az édes süteményeket egyaránt kedveli. Számos elfoglaltsága miatt ő azonban csak hétvégén főz magának.


Pulai Dorka elfoglaltságai miatt hétvégén sürög-forog a konyhában (Fotó: Kanizsa)

Kiskutyája minden nap főtt ételt kap tőle ebédre. Molly, a pici agárkutya nagy mozgásigénnyel és étvággyal rendelkezik. Szeret mozogni, enni és sportolni, kicsit olyan, mint a gazdája. Dorka egész nap úton van. Szabadidejében fut, úszni jár, biciklizik, emiatt muszáj pótolnia az elveszett energiákat. Gyakran körbesétálják agaras ismerőseikkel a Csó-tót is. Molly hétközben marhalábszárból főzött húslevest, valamint darált húst kapott rizzsel és főtt répával, míg Dorka bablevest és almás pitét készített magának. A bableves receptjét anyukájától, Pulai Lászlónétól, az almás pitéjét pedig kedves családtagjuktól, Baj Károlyné Katitól kapta.

A bableves hozzávalói:

1 doboz Bonduelle vörösbab konzerv, 2 sárgarépa, 2 petrezsemlyegyökér, zöldségzöldje, 1 zellergumó, bacon szeletek, kolbász, só, vegeta, őrölt pirospaprika, 1 tojás, kevés liszt.

Elkészítése:

A zöldségeket megpucolom, megmosom, darabokra vágom. A szalonnából és a kolbászból vékonyabb darabokat szeletelek, majd egy leveses edénybe felteszem főni. Amint a zöldségek puhulni kezdenek, hozzáadom a lecsöpögtetett babot, és sóval, vegetával tovább ízesítem. Végül nokedlit készítek a levesbe: 1 tojáshoz adok 6 csapott kanál lisztet és egy csipet sót, majd beleszaggatom a forró levesbe és néhány percig főzöm.

Az almás pite hozzávalói:

30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, só, 1 kg savanykás alma, őrölt fahéj, kevés frissen facsart citromlé, némi zsemlyemorzsa.

Elkészítése:

A lisztet, a tojást, a vajat, a sütőport, a cukrot, a tejfölt és egy csipet sót összegyúrom, majd fél órára a hűtőbe teszem. Ezután kettéosztom. A felét kisodrom, tepsibe teszem úgy, hogy a széle felkunkorodjon, majd megszórom zsemlyemorzsával. Erre teszem rá az 1 kávéskanál őrölt fahéjjal, 1 evőkanál cukorral és pár csepp citromlével összekevert lereszelt almát. Miután az almát rádolgoztam, ismét meghintem zsemlyemorzsával és ráfektetem a kisodort tészta másik felét. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütöm.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.