GasztroKanizsa: Baconos rakott kerekrépa

facebook megosztás

Harmadik alkalommal vettek részt a Miklósfai Répafőző Fesztiválon a Szepetneki „Hadd főzzek ma magamnak!” Főzőklub tagjai. Idén 4 csapattal és 5 különböző étellel készültek a megmérettetésre. Az egy csapatot alkotó Horváth Zoltánné, Perhócs Ferencné és Szekeres Istvánné vállalták, hogy a répa rakott változatát is megismertetik a közönséggel. A megszokottól eltérően, darált hússal gazdagították a répás ételt, amivel az ételkülönlegességek kategóriában 2. helyezést értek el.


A szepetneki asszonyok a répa rakott változatát is elkészítették (Fotó: Kanizsa)

A baconos rakott kerekrépa hozzávalói:

1,5 kg savanyított kerekrépa, 1 kg darált sertésdagadó, 400 g darált füstölt tarja, 10 dkg bacon, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg rizs, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, őrölt feketebors, 500 g tejföl, 2 db tojás.

Elkészítése:

A répát megmossuk, majd 1 kanál zsíron roppanósra dinszteljük. A rizst átmossuk, kevés zsírban felfuttatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sót nem teszünk bele, utána megpároljuk. Közben egy evőkanál zsíron apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítunk, erre tesszük a darált dagadót, a darált füstölt tarját, és fehéredésig sütjük. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és készre sütjük. Végül egy nagy tálban összekeverjük a darált húsokkal.

A tejfölből 2,5 dl-t kiveszünk, a többit a két tojás sárgájával összekeverjük. Egy 30x20 cm magas falú tepsit kikenünk zsírral, és először a répa felét, majd a darált húsos rizst beletesszük, erre kenjük a tejfölt, majd újra rétegezzük a hozzávalókat.

Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, ám itt még nincs vége a munkálatoknak. A tojások fehérjét egy tálba tesszük és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a félretett tejfölhöz keverjük. Elsimítjuk a répánk tetején és visszatesszük 10 percre a sütőbe, amíg szép aranybarnára pirul.

A legvégén a bacont ropogósra sütjük és morzsát készítünk belőle. Tálaláskor díszítésképp a rakott kerekrépa tetejére szórjuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.