Giro – Megkezdődött a visszaszámlálás

facebook megosztás

Május 11-én Nagykanizsára érkezik a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny befutószakasza. A nagyszabású sporteseményre már javában készül a város, melynek részleteiről az elkövetkező időszakban folyamatosan tájékoztatják a kanizsaiakat.

Alig több mint 100 nap múlva az egyik legjelentősebb kerékpáros versenynek ad otthont Nagykanizsa. A Giro d’Italia május 9-én Budapestről rajtol, majd Győr és Székesfehérvár érintésével Nagykanizsára futnak be az országúti biciklisek. A világ minden táján nagy érdeklődésnek örvendő esemény legfontosabb pontja maga a sport, a kerékpározás, mely Nagykanizsán is nagyon népszerű.

– Ha visszatekintek az elmúlt 20-25 évre, a kerékpár folyamatosan jelen volt a város életében, hiszen kortól, nemtől függetlenül bárki űzheti – mondta Gondi Zoltán önkormányzati képviselő (Éljen VárosuNk!). Az egészségüggyel, sporttal és a társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos feladatokat ellátó tanácsnok hozzátette: ehhez hasonló sportesemény korábban sem Kanizsán, sem az országban nem volt, ezért is örömteli, hogy a dél-zalai várost útba ejtik a biciklisek.

Hasonló véleményen vannak azok a helyi és környékbeli bringások is, akik az elmúlt hétvégén a közelgő kerékpáros versenyt népszerűsítő, hatvan kilométeres túrán vettek részt.

– A szívügyünk a Giro, hiszen ez a világon a legidősebb, legnagyobb országúti verseny. A legrégebbi múltra tekint vissza, s bár a történelem folyamán voltak kihagyások, de Európában szerintem ez a legnagyobb. Mindenki a Tour de France-t emlegeti, de a Giro sokkal nagyobb. Ez az esemény pedig az országúti bringásokban egy életen keresztül mély nyomot fog hagyni – hangsúlyozta a Marcali Kerékpáros Egyesület tagja, Silinger István.

A TEKER Egyesület alelnöke szerint is emlékezetes lesz az a bizonyos május 11-i nap.

– 12 éves korom óta kerékpározom azokon az utakon, melyeken a Giro is befut majd Kanizsára. Ez egy olyan élmény lesz számomra, amit el sem tudtam volna képzelni gyermekkoromban – mondta Jankovics Ferenc.

– Javaslom, hogy akik nem ismerik ezt a kerékpársportot, nézzenek utána, mert tényleg a világ egyik legnagyobb eseménye. Az, hogy idejön Kanizsára, még mindig hihetetlen számomra. Azt gondolom, óriási izgalommal kell várnia mindenkinek, mert még egy ilyen nap az elkövetkező száz évben nem lesz.

Nemcsak a kerékpárosokat, hanem az általunk megkérdezett kanizsai polgárokat is várakozással tölti el rendezvény.

– Szerintem ez egy szuper dolog, biztos, hogy kilátogatok rá, mert szeretek kerékpározni. Általában minden biciklis megmozduláson ott vagyok, ha időm engedi. A sport népszerűségén is tovább lendíthet a városban – fogalmazott Vertarics Antalné.

– A versenyt komoly felkészülés előzi meg, hiszen a mintegy 180 versenyző és az őket kísérő csaknem háromezer fős személyzet mellett több tízezer látogató is Nagykanizsára érkezhet. A polgármesteri hivatal munkatársai és a város teljes vezetése azon van, hogy megteremtsék a feltételeket, melyek a verseny lebonyolításához szükségesek – jelentette ki Radics Bálint. A Giro Nagykanizsa 2020 kerékpárosügyi referense úgy fogalmazott, a városlakók folyamatos tájékoztatása mellett számos olyan programot is szerveznek, melyek az eseményre való hangolódást segítik.

– Minden rendezvényen – legyen az egy gasztronómiai fesztivál, mint a fánkfesztivál – megjelenik a Giro. A város lakói pedig egyre többször fognak találkozni a Giro d’Italiaval annak érdekében, hogy május 11-én mindenki tudja, miről szól ez a kerékpárverseny – mondta.

A Girot megelőző napokban forgalomkorlátozásokra és lezárásokra kell számítani, melyek nem csak a verseny útvonalát érintik. Erről Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője tájékoztatta lapunkat. Mint ismert, a mezőny a 7-es főútról letérve a Kemping úton érkezik a városba, majd a Vár út, a Király úti körforgalom és a Fő út érintésével ér be a Széchenyi tér előtt lévő célba. Bár a munkálatok még előkészítési szakaszban vannak, az már biztos, hogy három ponton lesz építkezés.

– Az autópálya-lehajtónál táblákat és terelőszigeteket távolítanak el, a Vár utcai vasúti átjárót gumilapokkal egyenlítik ki, a Király utcai és a Zrínyi utcai csomópontban található körforgalmat pedig félig el kell majd bontani. A munkálatokat minden esetben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végzi el a versenyt megelőző utolsó hetekben. Reményeink szerint az építkezések úgy zajlanak majd, hogy a lehető legkevésbé zavarják a forgalmat és amennyire lehetséges, biztosított lesz a közlekedés. Némi lassulásra azonban számítani kell, de lezárások csak május 10-én és 11-én várhatók – hangsúlyozta Czirákiné Pakulár Judit, majd hozzátette: jó lenne, ha a három beavatkozási pont mellett az útburkolatot is javítani tudnák. Hogy ezekre a munkálatokra lesz-e forrás, az a későbbiekben derül ki

A befutószakasz érinti a Széchenyi teret is, ahol jelenleg a Zöld Város - Zöld Nagykanizsa projekt részeként felújítás zajlik. Czirákiné Pakulár Judit azonban mindenkit biztosított arról, hogy a rekonstrukció még a verseny előtt véget ér, így egy megszépült térrel fogadja Nagykanizsa a biciklistákat és az érdeklődőket. A városba érkező, több tízezer vendég részére pedig ideiglenes parkolókat is kialakítanak – például a Csónakázó-tó mellett.

A sportesemény azonban kiadásokkal is jár, melyet a jelenlegi információk szerint a város önkormányzatának kell állnia.

– Vannak olyan előzetes hírek, melyek bizonyos forrásokat fedeznének, de még nincs semmi konkrét megállapodás a város és a szervezők között – így ezt nem tudjuk biztosra venni – mondta el Horváth Jácint önkormányzati képviselő (Éljen VárosuNk!), fejlesztési és költségvetési tanácsnok, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke.

– A költségvetési tervezetben (ami a februári közgyűlésen lesz napirenden) ötven és százmillió forint közötti összeget különítenek el ehhez kapcsolódóan. A nagykanizsai futam során tehát a város kasszáját terhelik majd egyebek mellett az útjavítások, a Király utcai és Zrínyi utcai körforgalom részleges elbontásának, valamint a parkolóhelyek kialakításának költségei. A turisták szállítását is meg kell oldanunk, valamint a versenyzők részére hatvan mobilzuhanyzót kell létesíteni a Vásárcsarnoknál. Ezek költségei is mind ránk fognak hárulni – jegyezte meg a fejlesztési és költségvetési tanácsnok. 

Bár Horváth Jácint szerint a lezárások némi kellemetlenséggel járnak majd, de a verseny mindenki számára nagy élmény lesz.

– Nagykanizsánál sokkal kisebb olasz, francia és spanyol városok is meg tudják oldani mindezt, ezért úgy gondolom, mi is képesek leszünk rá. Ám mindenkinek az együttműködésére lesz szükség – mutatott rá a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke.

Balogh László nemcsak a kanizsaiak türelmét kérte, hanem ígéretet tett arra is, hogy hamarosan részletes térképeket is bemutatnak.

– Azt szeretném továbbá kérni a város lakosságától, hogy gondolják át, azon a bizonyos hétfői napon hol lesznek, mit csinálnak. Hogyan lesznek részesei ennek a látszólag csak kerékpáros ünnepnek, ami valójában sokkal több annál – tette hozzá Nagykanizsa polgármestere.

A Giro ugyanis egy igazi közösségi ünnep lesz, melyre a világ számos pontjáról érkeznek majd a sportrajongók. Ehhez kapcsolódóan pedig az önkéntesek toborzása is megfogalmazódott a polgármesterben. Az is felvetődött, hogy az iskolákban csak délelőtt lenne tanítás, az órák után pedig a gyerekek is csatlakozhatnának a kísérőrendezvényekhez.

– A Giro lehetőségét, ajándékát érezze minden kanizsai magáénak. Én pedig hiszek abban, hogy a magyar vendéglátói szeretet és szurkolói képesség elnyeri azt a jutalmát, ami egy sikeres, közösségi erőt is felmutató és a sport szépségét is láttató eseménnyé teszi majd május 11-ét, a kanizsai Giro befutót – hangsúlyozta Balogh László.

A Giro-ra hangolódás folytatódik: január 30-án, 100 nappal a verseny előtt a magyarországi helyszínek legfontosabb szimbólumai rózsaszínben jelennek meg. Nem lesz kivétel ez alól Nagykanizsa sem, ahol a Csónakázó-tónál lévő kilátó ölti magára a verseny jellegzetes színét.

Nagy Éva

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.