Húsz kórház főigazgatója végezte el az ÁSZ etikusvezető-képzőjét

Lezárult a kórházak főigazgatóinak szervezett etikusvezető-képző program, mintegy húsz intézmény első embere végezte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kurzusát.    

A számvevőszéknek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy még tavaly novemberben indult a tanfolyam. A nyitószemináriumon Domokos László ÁSZ-elnök kiemelte, hogy intézménye tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése - idézték fel.    

A számvevőszék ingyenes közpénzügyi vezetőképzését eddig összesen mintegy százötven költségvetési szerv, valamint nemzeti tulajdonú gazdasági társaság első embere végezte el - írták a közleményben.    

Az ÁSZ küldetése, hogy a jó gyakorlatok közreadásával segítse a hatékony gazdálkodást a közvagyonnal. Ebben erősítette meg az Országgyűlés, amikor 2015-ben határozatban megbízta, hogy támogassa az etikusvezető-képzést, amelyet az ÁSZ 2017-ben indított el a Miskolci Egyetemmel együttműködve.    

Elsőként múzeumigazgatók, majd gyermekvédelmi és szociális intézmények irányítói vettek részt a programban. A kórházi főigazgatók a kilencedik lépcsőben kaptak helyet; szerdán megbeszéléssel zárták le a kurzust.    

A közleményben jelezték, hogy a számvevőszék folyamatosan aktualizált öntesztekkel is támogatja az ellenőrzött szervezeteket. A www.asz.hu/ontesztek oldalon elérhető dokumentumok több célcsoportnak adnak iránymutatást a saját belső kontrollrendszer kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére. Az öntesztek kitöltése önkéntes, az iratokat nem kell visszaküldeni.

MTI