Huszonöt éves a Nők a Balatonért Egyesület

facebook megosztás

25 éve  január 22-én, alakult meg a Nők a Balatonért Egyesület, mely azóta őrzi és védi a Balatont. Sokan vagyunk. Az évek során 1320 balatoni nő csatlakozott egyesületünkhöz. A megalakuláskor kitűzött szép célok közül sokat teljesítettünk-közölte az egyesület.

Parkokat, emlékhelyeket hoztunk létre, szobrokat állítottunk. Megújítottuk az Almádi Öregparkot, több száz újonnan ültetett fa, zöldfelületek szolgálják a pihenni vágyókat. Kilenc emlékhelyünkön szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők – a balatoni nagyasszonyok -, köztük Dukai Takács Judit, Horváth Anna Krisztina, Sebestyén Olga, Széchenyi Ferencné emlékét.

Kiadványaink sokasága tájékoztat mindarról, amit a tóról, élővilágáról szükséges és érdemes tudni. A NABE Kiskönyvtárának eddig megjelent 13 kötete foglalkozik nevezetes balatoni nők életművével, népművészeti emlékekkel, a Balaton történetének érdekességeivel. A “Balaton könyve ” eddig három kiadást ért meg, több tízezer példányban.

Együttműködünk az önkormányzatokkal, iskolákkal, civil szervezetekkel. Tájékoztató fórumok, a települések jeles napjain információs sátrunk és játszóházunk bizonyítják az egyesület aktív civil részvételét a balatoni polgárok közös dolgaiban.

Teendőnk a következő 25 évre is van. Most a legsürgetőbb, hogy fölhívjuk a figyelmet: az átgondolatlan parti építkezések újra veszélybe sodorják a tó vizének minőségét és élővilágát. Mindez néhány év elteltével ártani fog a turizmusnak is, holott erre hivatkozva tervezik a fejlesztéseket.

Frissítés:

Huszonötödik születésnapját ünnepelte a Nők a Balatonért Egyesület (NABE)

Megtelt a Pannónia Művelődési Központ konferenciaterme Balatonalmádiban január 25-én szombaton. Sokan jöttek el a születésnapra egyesületünk tagjai közül, és sok volt a gratuláló vendég, köztük polgármesterek, a Nemzeti park és a tihanyi Limnológiai Intézet képviselője. Az ünnepséget Szauer Rózsa elnök és Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere nyitotta meg. A régmúltra Simonné Zákonyi Tünde, az egyesület alapító elnöke emlékezett.

A balatoni nők sok szép célt tűztek maguk elé. Most, 25 év elteltével a NABE húsz helyi csoportjának vezetője tekintette át, mit teljesítettünk közülük. Parkokat, zöldfelületeket hoztunk létre, és gondozzuk is őket. Kilenc emlékhelyünkön szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők – a balatoni nagyasszonyok – emlékét. Tájékoztató fórumok, részvétel a települések jeles napjain, információs sátor, játszóház, kiadványok sokasága bizonyítják az egyesület aktív civil részvételét a balatoni polgárok közös dolgaiban. A konferenciaterem falát elborították a fényképek, bizonyítva az elmúlt 25 év munkáját. Teendőnk a következő 25 évre is van, mert a Balaton és természeti értékeinek védelme abbahagyhatatlan feladat.

A szép születésnap is bizonyítja, hogy az egyesület jó működésének kulcseleme az, hogy nők a tagok. Nincs rivalizálás, segítjük egymást, és örülünk a másik sikerének. A NABE úgy működik, mint egy jó család. A születésnapi tortát Szauer Rózsa, a NABE elnöke vágta föl.

Forrás: greenfo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.