Igen a velodromra és a közösségi térre, nem az alpolgármesterre

facebook megosztás

Mintegy hatórás tanácskozást hozott a csütörtöki közgyűlés. Az ÉVE-frakció a kerékpáros edzőcsarnok és a kulturális szolgáltatások fejlesztésének ügyét is csak módosító javaslat után fogadta el. A képviselők összesen 19 napirendi pontról tárgyaltak nyílt, négyről pedig zárt ülésen.

Már az első napirendi pont is heves csörtét hozott. A decemberi soros üléshez hasonlóan Balogh László a tegnapin is Bizzer Andrást javasolta alpolgármesternek. Marad azonban a tanácsnoki rendszer, hiszen a Fidesz-frakció vezetőjét a tagok – 8:7 arányban – nem választották meg.

– Ismét nem választott alpolgármestert a Tisztelt Közgyűlés. Én ezt sajnálatos dolognak tartom, mert így mulasztásos törvénysértés esete áll fenn. S örültem volna neki, hogyha ez a probléma megoldódik. S megszavazták volna az alpolgármesteri jelölésemet – fogalmazott Bizzer András.


Második nekifutásra sem választotta meg a közgyűlés alpolgármesternek Bizzer Andrást (Fotó: Jancsi László)

A decemberi ülésen megvalósíthatósági tanulmányhoz és pontos üzleti tervhez kötötte a velodrom támogatását az ÉVE-frakciója. A kérdés így visszakerült a közgyűlés elé. Hosszas vita alakult ki, amely során – az egyik kerékpáros szakértő felszólalásából – az is kiderült, hogy valóban érdeklődik Nagykanizsa iránt egy kerékpáralkatrészeket gyártó cég. Fodor Csaba végül az előterjesztés módosítását kérte, amit el is fogadott a közgyűlés. Ennek értelmében a létesítmény állami finanszírozásból épül, a fenntartási és működtetési költségeket Nagykanizsa állja, ugyanakkor a közgyűlés jóváhagyása nélkül kivitelezési és üzleti terv sem készülhet.

– Összenőve fog létezni ez a két sportlétesítmény, ami nemcsak sportlétesítmény, hanem ugyanúgy kulturális rendezvényekre is szolgál majd. S ez egy nagy öröm, mert sportcsarnokunk már lett, ezt tudjuk, s most lesz velodromunk is. Ugyan kemény csata árán, de győzött az a fajta pozitív hozzáállás, amiért én a kezdet kezdetétől küzdöttem – nyilatkozta a polgármester.


Balogh László: győzött a pozitív hozzáállás (Fotó: Jancsi László)

Még a velodrom ügyénél is hosszabban vitáztak a képviselők az épülő közösségi térről. A tagok a legutóbbi soros ülésen a volt Piért raktár térítésmentes bérbeadását csak feltételek mellett támogatták, hiszen a HACSuNK akciócsoport jelentős – mintegy 400 millió forintos – pályázatot nyert, amely ezt a helységet közösségi térré alakítaná át. Ez azonban – mint azt a tagjai mondták – kétségessé teszi az ÉVE-frakció azon tervét, amely szerint felújítanák a kanizsai zsinagógát, de az egyesület képviselői az akciócsoport kommunikációját is sérelmezték. Az előterjesztést – a velodromhoz hasonlóan – módosították, ennek értelmében egyeztetésre továbbra is a közgyűlés elé kell majd vinni ezt a pályázatot.

– Ők sem voltak tisztában ezzel a HACSuNK-os történettel: a Piért raktárban szeretnének megcsinálni egy ifjúsági központot. A cél nagyon helyes, ezt mi is támogatjuk teljes mértékben, csak nem biztos, hogy ez a megfelelő hely, mert ez az építmény, az úgynevezett Piért raktár, elbontandónak van minősítve már nagyon régóta, több tíz éve így szerepel a beépítési és rendezési tervekben, hogy el kell bontani. S enélkül nem lehet kinyitni a teresedést a zsinagóga körül – hangsúlyozta Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője.


Fodor Csaba: a HACSuNK célja támogatandó, de a közösségi tér helyszínének kijelölését még hosszú tárgyalásoknak kell megelőznie (Fotó: Jancsi László)

Az ülésen – egyebek mellet – döntöttek arról is, hogy az idei dödöllefesztivált a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. szervezi majd, valamint, hogy a városi könyvtárat továbbra is Czupi Gyula vezesse.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.