Ismét lehet pályázni szociális bérlakásokra

Ismét lehet pályázni szociális bérlakásokra. Ezeket a napokban lehetett, illetve lehet megtekinteni, a beadási határidő pedig január 31-e. A decemberi lehetőség után most is óriási túljelentkezés várható, hiszen mindössze hat ingatlant hirdetett meg az illetékes önkormányzati szerv, de ezek mellett a Fecskeház 7 lakására is lehet pályázni, ez utóbbiak esetében viszont életkori és életközösségi feltételeknek is meg kell felelni.   A Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság tagjai a napokban több felújításra váró önkormányzati ingatlant is megtekintettek, céljuk a városi bérlakások számának növelése.   

Több mint kétórás üléssel kezdte munkáját még decemberben a SZEKB. A tagok akkor 110 pályázatot találtak érvényesnek, lakhatást viszont csak 9 családnak biztosíthattak. Ezután a polgármester és vagyongazdálkodás vezetője is kiemelte: lépni kell a 300 üresen álló, rossz állapotú bérlakás kérdésében. – Amit most nem tudunk kiadni, azok is kettéválasztandók: az egyik a nagyon lelakott, amiket csak komolyabb összegből lehet felújítani, s vannak a kisebb munkával átadható lakások. Nagyon fontos, hogy a bérlő kijelölésénél a szociális szempontok mellett arra is ügyelni kell, s ebbe az irányba jobban el kell mozdulni, hogy a lakók jobban vigyázzanak a lakásra – mondta el Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. 

Egyebek mellett ennél a Petőfi utcai épületnél is bejárást tartottak az illetékes szervek képviselői a napokban. Schauta Marcell, a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke stábunknak elmondta: több szanálásra ítélt lakás is van Kanizsán, amelyek megfelelő felhasználása plusz bevételt jelenthetne a városnak. – A városnak egy 10 éves adósságát törlesztjük. 2009-ben született döntés egyes szociális bérlakások szanálásáról, például a Petőfi utca 42-ről is. Ennek a szanálására 2010. június 30. volt a határidő. S az elmúlt 10 évben erre nem került sor, ezért a mostani bizottság úgy határozott, hogy a szanálásokat még az idén végrehajtjuk - fogalmazott Schauta Marcell, a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Pályázni lehet már a Dózsa György utcai Fecskeházba is. Az itteni garzonlakásokat a 35. életévüket be nem töltött fiatal házasok vagy élettársi közösségben élők vehetik igénybe. További részleteket a vagyongazdálkodás honlapján találhatnak az érdeklődők.