Kerti hulladék égetése során tartsuk be a szabályokat

A téli évszak lassan a végéhez közeledik. Ilyenkor már nagyon sok háznál megkezdik a fák metszését és a kerti hulladékok eltakarítását. Környezet barát megoldás és a legkevesebb veszéllyel járó tevékenység, amit ilyenkor alkalmazni lehet, az a kerti hulladékok komposztálása. Sajnos hazánkban ez az eljárási forma kevésbé elterjedt még.

Régi szokásnak megfelelően a felhalmozódott hulladékot elégetik a tulajdonosok. Azonban nem szabad megfeledkezni, hogy megváltoztak az irányított égetés szabályai. A legfontosabb változás, hogy főszabály szerint belterületen TILOS égetni. Csak és kizárólag abban az esetben lehet a hulladék ilyen jellegű megsemmisítését végrehajtani, ha azt egyéb más jogszabály, mint például önkormányzati rendelet engedélyezi. Zala megyében számos település alkotott az égetés pontos meghatározásával kapcsolatos rendeleteket. Így tehát a kerti hulladékok égetését csak az önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelő időpontban lehet végrehajtani. Ezen rendeleteket az önkormányzatok internetes oldalán tekinthetik meg. Ha valaki a meghatározott jogszabálynak nem tesz eleget az tűzvédelmi szabálysértést követ el.

Az égetés során figyeljünk arra, hogy könnyen éghető anyag ne legyen a tűz közelében, mint például fa, bokor, száraz fű, ugyanis ezek könnyen lángba borulhatnak. Fontos továbbá, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hiszen ha a szél az égő leveleket felkapja, a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is hamar lángba borulhat. Megfelelő mennyiségű oltóvíz meglétéről, kéziszerszámokról mindig gondoskodjunk a helyszínen és sose hagyjuk őrizetlenül a tüzet.

A fenti rendszabályok betartásával tovább csökkenthetjük a szabadtéri tűzesetek számát megyénkben - írja honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.