Már javában készül a város a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyre

Alig több mint 100 nap múlva az egyik legjelentősebb kerékpáros versenynek ad otthont Nagykanizsa. A Giro d’Italia május 9-én Budapestről rajtol, majd Győr és Székesfehérvár után Nagykanizsára, az utolsó magyarországi szakasz céljába futnak be az országúti biciklisek. – Most már napról napra közeledünk a május 11-i célhoz. Ezen a napon lesz a befutó, körülbelül 17, azaz öt óra környékén, hétfőn. Azt kérem már most a város lakosságától, gondolják át, hogy ezen a hétfői napon hol lesznek, mit csinálnak. Hogyan lesznek részesei ennek a látszólag csak kerékpáros ünnepnek, ami sokkal több annál – nyilatkozta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A rangos nemzetközi sportesemény nemcsak a kerékpározás szerelmeseit tölti el várakozással, hanem a Híradó által megkérdezett kanizsaiakat is. – Reméljük, hogy hosszú távon is és turisztikailag is Kanizsa egy kicsit elismertebb, felkapottabb lesz ezáltal. Több ilyen rendezvényt kéne idehozni. – S örülnek ennek az eseménynek? Kint lesznek? – Természetesen – árulta el Szabó István. A versenyt komoly felkészülés előzi meg, hiszen a mintegy 180 versenyző és az őket kísérő mintegy háromezer fős személyzet mellett több tízezer látogató is Nagykanizsára érkezhet. A Girót megelőző hetekben három helyszínen várhatók építkezések. Az autópálya-lehajtónál táblákat és terelőszigeteket távolítanak el, a Vár utcai vasúti átjárót gumilapokkal egyenlítik ki, a Zrínyi utcai és a Király utcai csomópontban található körforgalmat pedig félig el kell majd bontani. – A munkálatokat teljes egészében a Közút végzi majd el, tehát mi csak elszenvedői leszünk ennek. Lehetőleg ez úgy fog történni, hogy minél kevésbé zavarják a forgalmat, és amennyire lehet, biztosított legyen mellettük az eljárás. Némi lassulásra számítani kell, de lázárások ekkor még nem történnek meg. Ami igazán felbolydítja majd a település életét, és azt mondhatjuk, hogy lezárások és módosítások lesznek, az abban a két napban lesz, amiben maga az esemény zajlik – mondta el Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.


A szervezők a városlakók folyamatos tájékoztatása mellett számos olyan programot is rendeznek, melyek az eseményre való ráhangolódást segítik

A sportesemény kiadással is jár, melyet, vagy melynek egy részét a jelenlegi információk szerint a város önkormányzatának kell állnia. – Vannak olyan előzetes hírek, amelyek bizonyos forrásokat fedeznének, de még nincsen semmi konkrét megállapodás a város és a szervezők között. Így ezt nem tudjuk biztosra venni, ezért úgy kell készülnünk, hogy minden forrást, ami a versenyre fordításra kerül a tavasz folyamán – a következő négy hónapban, hiszen négy hónap múlva befutó lesz – azt nekünk kell előteremteni az idei költségvetésünkben. Jelenleg 50 és 100 millió forint közötti összeggel számolunk – árulta el Horváth Jácint fejlesztési és költségvetési tanácsnok.

A szervezők a városlakók folyamatos tájékoztatása mellett számos olyan programot is rendeznek, melyek az eseményre való ráhangolódást segítik. Ilyen volt például az a hatvan kilométeres túra is, amit az elmúlt hétvégén, a tragikus körülmények között elhunyt olasz kerékpárversenyző, Marco Pantani tiszteletére rendeztek. – Minden eseményen – legyen az egy gasztronómiai fesztivál, mint például a fánkfesztivál – jelen leszünk. A város lakói egyre többször fognak találkozni a rózsaszín színnel, a Giro d’Italiaval azért, hogy május 11-én, amikor megérkezik a mezőny, mindenki pontosan tudja, ez a kerékpárverseny miről szól – fogalmazott Radics Bálint, a Giro Nagykanizsa 2020 kerékpárosügyi referense. A Giro-ra való hangolódás folytatódik: január 30-án, 100 nappal a verseny előtt a magyarországi helyszínek legfontosabb szimbólumai rózsaszínben jelennek meg. Nem lesz kivétel ez alól Nagykanizsa sem, itt a Csónakázó-tónál lévő kilátó ölti magára a verseny jellegzetes színét.