Még hónapokig tarthat a tűzvész Ausztráliában

Bár javultak a körülmények a bozóttüzek oltásához, de az elmúlt három év szárazsága miatt még hónapokig tarthat a tűzvész Ausztráliában. A kontinenst sújtó katasztrófa mindeddig 29 ember életébe került, több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el.  A  Kanizsa Televízió Híradója egykor a kenguruk földjén élő kanizsaiakat kérdezett az ottani helyzetről.

Jelenleg az ország keleti partvidékén mintegy száz tüzet tartanak nyilván, amelyeket a hatóságok igyekeznek megfékezni. Födő-Vargek Lajos 1957-től 1980-ig élt Ausztráliában. Véleménye szerint az emberi nemtörődömség is felelős a súlyos ökológiai katasztrófáért. – Szerintem „elfajoztak” olyan szinten – a régebbi bevándorló angolokkal együtt –, mint a nyugat-európai emberek. Semmit nem tudnak, csak azt hiszik, hogy dolgozni kell, hogy „szebb Trabantjuk legyen, mint másnak”. Közben elfeledkeznek arról, hogy ez a Föld táplál bennünket, mint minket itt a Kárpát-haza – fogalmazott Födő-Vargek Lajos.

Bogár Péter 2012-ben költözött ki Perth-be. Péter Nyugat-Ausztrália fővárosában végül 7 évet töltött, ez idő alatt egy sikeres vállalkozást épített ki, majd pár hónapja hazajött Kanizsára. A jelenleg is kint élő barátai, illetve saját véleménye szerint a tűzvész soha vissza nem állítható károkat okozott az ottani élővilágban, a lakosság azonban nincs nagy veszélyben. – Amiket hallottam az alapján úgy gondolom, hogy maga a pénz, ez a sok segély, nem biztos, hogy meg tudja oldani a problémát, mert nem biztos, hogy jó helyre fog érkezni az a pénz, illetve nem tud az emberiség fajokat visszahozni pénzzel. Az emberek annyira nincsenek veszélyben, mint az állatok. Ausztráliának több mint 90 százaléka a parton él, ahol a legnagyobb problémát a bozóttüzek füstje okozza, hogy bemegy a városba, így a légszennyezettség magasabb lesz – említette Bogár Péter.

A NASA kutatói műholdfelvételek segítségével már december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst útját. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan az egész bolygót körbelengi, így közvetve az egész Föld időjárását befolyásolhatja.