Még mindig gondot okoznak városszerte a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli áldatlan állapotok

WC-kefe, vállfa  és még porszívócső is hevert abban a szeméthalomban, amit kedden takarítottak el a Netta-Pannonia Kft. munkatársai a Platán soron. A helyzet a Zemplén utcai szigetnél sem volt jobb, ahol szintén változatos kép tárult a járókelők elé. Sok esetben pedig olyan dolgok is a fűben hevernek, amelyeknek az edényben lenne a helyük. – Nem tudom, hogy nem fér bele, vagy lusták annyira összehajtani, hogy bele lehessen tenni. De mindent odatesznek, ami nem oda való – méltatlankodott Ötvös Sándorné. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül kialakuló áldatlan állapot folyamatosan visszatérő probléma a városban. A Netta-Pannonia Kft. 70 helyszínen teszi rendbe a hulladékszigetek környékét annak ellenére, hogy ez nem lenne a cég feladata. – Éves szinten 12-13 alkalommal végezzük el a szelektív hulladékgyűjtők körül a takarítást. Ezeket a napokat rendszerint egyházi vagy nemzeti ünnepekhez kötjük, illetve arra is figyelünk, hogy minden hónapban egyszer rendbe legyen téve a szigetek környéke. Ilyenkor gyakran két-három tonna hulladékot is összegyűjtünk – árulta el Császár András, a Netta-Pannonia Kft. logisztikai vezetője. 

A közterület-felügyelet is szélmalomharcot vív a szemetelőkkel, akik tettenérés esetén 50 ezer forintig terjedő büntetésre is számíthatnak.– Igazából minden hónapban tetten érünk valakit. Ezekben az esetekben a felügyelők mindig kötelezik az elkövetőt, hogy a hulladékát a megfelelő helyre szállítsa. Az elhelyezett hulladék mennyiségétől és milyenségétől függően vagy figyelmeztetéssel, vagy helyszíni bírsággal élnek – mondta Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet csoportvezetője.


A Netta-Pannonia Kft. 70 helyszínen teszi rendbe a hulladékszigetek környékét

A Híradó által megkérdezettek lehetséges megoldásokat is javasoltak az illegális szemetelők számának visszaszorítására. – Ha komolyan vesszük a körkörös gazdaság mintavárosává való válást, akkor például ehhez hasonló szemléletváltoztatásra van szükség. Ha kell, akkor hozzunk szigorú helyi rendeletet, ha kell, akkor segítsünk a szemléletváltoztatásban korábbi pozitív példák mutatásával – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. Schauta Marcell, a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke elsőként az érintett cégek, szervezetek vezetőivel egyeztetne. – Mondják el, milyen problémákkal szembesülnek a mindennapokban, és erre milyen megoldást tudnak javasolni. Ha ezek felvetnek olyan feladatokat, melyeket a bizottságnak át kell gondolnia és javaslatot kell a közgyűlés elé terjesztenie, akkor ezeket megtárgyaljuk a bizottságban – nyilatkozta Schauta Marcell, a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke.

Azonban nemcsak a közösség, hanem az egyén is sokat tud tenni a környezete tisztán tartása érdekében. Benedek Miklós környezetvédelmi szakember szerint elsőként a fejekben kell rendet tenni. – Az emberek hozzáállása mindent meghatároz. Azt nem lehet, hogy kiteszünk mindenféle plakátot, hogy „Legyenek kedvesek szelektíven gyűjteni!” vagy „Mindenki védje a környezetet!” Mindenkinek át kell éreznie ezt az egészet. A jövő iránt hihetetlen nagy a felelősségünk. Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor azt az unokáink és a gyermekeink fogják megsínyleni – tette hozzá Benedek Miklós környezet- és klímavédelmi referens. A Netta-Pannonia Kft munkatársainak köszönhetően néhány napig rend és tisztaság lesz a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén. A tapasztalatok viszont azt mutatják, ez csak addig tart, míg meg nem jelenik az első illegálisan lerakott vagy csak mellédobott hulladék, amit aztán újabb követ. Egyben mindannyian egyetértettek a megkérdezettek, a kanizsaiaknak közös érdeke kell hogy legyen a tisztaság megőrzése.