Még nem mutatta meg igazi arcát a tél

facebook megosztás

Az enyhe időjárás és ezzel együtt a fagyos napok elmaradása, a hótakaró hiánya gondokat okozhat a mezőgazdaságban. A szakemberek és a hobbikertészek a kártevők elszaporodásától és a talaj csapadék-utánpótlásának hiányától tartanak.

Még megérkezhet az igazi tél, ám az elmúlt évek időjárását figyelembe véve az idei évszak sem lepte meg túlzottan a kertművelőket. A Sóstai házaspár Látóhegyen gondozza nagy szeretettel hétvégi birtokát, és szinte nap mint nap találkoznak olyan jelenséggel, amely hosszú évtizedeken át nem kimondottan volt jellemző a januárra.

– Azt szoktuk mondani, hogy télen alszik a természet, ám most nem ezt teszi... Olyan, mintha félálomban lenne. Gondoljunk bele, ha az ember huzamosabb ideig félálomban van, megviseli a szervezetét. Szerintem a természet is így lehet ezzel… Kibújt már a tulipánom, a ribizli rügyei is csak úgy duzzadnak. A gyümölcsfáimmal még ugyan nincs probléma, de a fagyos időre, a téli csapadékra szüksége lenne minden növénynek – fogalmazott Sóstai József.

A kiskertek, hegyi pincék tulajdonosai télen is rendszeresen kilátogatnak birtokaikra, ha másért nem is, hogy szemrevételezzék telküket, hétvégi házukat, és eszmecserét folytassanak a szomszédokkal.

– Nincs ám mindig egyetértés – mondta nevetve Sóstai József. – Épp ma beszéltem a szomszéddal, aki szerint, nincs mitől tartani, nem egyedi az ilyen enyhe tél. Utánanézett, már az előző században is feljegyeztek hasonlókat. Szerintem pedig igenis okozhat problémát, az ilyen időjárás a globális felmelegedés következménye.

– A jó karban, kondícióban lévő szőlőültetvények kiválóan telelnek, a termésalapok egyelőre szépen állnak – vélekedett a szőlő szemrevételezésekor Förhénci Horváth Gyula. A borász egy vessző kettétörésekor mutatta is: belül teljesen zöld, él a növény, fagyásnak nyoma sincs.

– A hosszú meleg ősz és az enyhe tél segít a szőlő és gyümölcstermesztésben. Még október végén, november elején is teljesen zöld volt minden jól kezelt, hangsúlyozom, jól kezelt szőlő. Mert amit agyonterheltek, vagy lesatnyult állapotban volt, azoknál felléphet probléma az időjárás miatt – mondta a borász.

Az utóbbi egy-két hétben folyamatosan 0 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, így már valamelyest elégedettek a gazdálkodók. Ez a hőmérséklet ugyanis már hatással van a kártevők számára is.

– Természetesen elfogadnánk még egy néhány hetes, nagyobb mínuszokkal járó időszakot, de egyelőre azt gondolom, ha így telelünk tovább, akkor nincs ok aggalomra – összegezte véleményét Förhénci Horváth Gyula.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.