Megünnepelték a magyar kultúra napját Zalakomárban is

A község általános iskolájában tegnap egész napos rendezvényt tartottak, melyen különböző művészeti programokkal szenteltek nagyobb figyelmet hagyományainknak, gyökereinknek. A nap egyik csúcspontja Szalóki Ági és zenekarának koncertje volt, korábban az énekesnő mentorálta a Komári Pujákat az egyik tehetségkutatóban. A kultúra napi rendezvény vendége volt a lendvai partneriskola könyvtárosa is.

Mintegy 300 gyermek, óvodások és iskolások közösen ünnepelték a magyar kultúra napját. – Január 22-ét mindig úgy kezdjük, hogy reggel 8 órakor a Himnusz köré építve egy ünnepi műsort hallhatnak a gyermekek zenével, énekkel, szavalattal. Az idén nyitottabbá kívántuk tenni a napi programot, így emiatt meghívtuk Szalóki Ági Liszt-díjas énekest, zeneszerzőt, aki a Fölszállott a páva versenyben tanítványaink mentor pedagógusa volt – mondta Szakáll Tibor, a zalakomári Somssich Antal Általános Iskola intézményvezetője.


Háromszáz gyermek, óvodások és iskolások közösen ünnepelték a magyar kultúra napját Zalakomárban

Az iskola tornatermében Szalóki Ági a szellemet erősítette. – Hoztam magammal néhány régi éneket, amelyet ma már kevesebbet hallhatnak az emberek, Balassi Bálint és Tinódi Lantos Sebestyén két költeményét is elhoztam, hogy kicsit mélyebbre ássunk a magyar irodalomban és régebbi rétegeit is megismerhessük a magyar költészetnek. Természetesen énekelek olyan klasszikusoktól, mint Csoóri Sándor, József Attila és Kányádi Sándor vagy kortárs költőink, Szabó T. Anna és Jónás Tamás – említette az énekesnő.

A szakemberek szerint a kultúra megismertetését, a gyökerek megragadását már kisgyermekkorban el kell kezdeni, az intézmények mellett ebben a szülőknek is fontos szerepük van.