Mesés Attila-napot ültek

2020. jan. 8.

Ünnepléssel kezdte az új évet idén is az Attila-óvoda. Az intézmény névadójának ünnepén, január 7-én a magyarságtudat erősítése a cél mesék, játékok és más tevékenységek által.

Csillogó, kíváncsi szempárok a mesesátor alatt. Az intézményben ezúttal is rendhagyó módon repítették a képzelet világába a gyermekeket. Minden évben, minden mese más, hiszen Kardos Ferenc élő szóban, sokszor rögtönözve mondja meséit. A néprajzkutató szerint az elmúlt években nemcsak a mesék, hanem a gyermekek is változtak. - A gyermekek nem nagyon türelmesek, egymással inkább, nem is a mesélővel szemben, de másfelől sokkal nyitottabbak, jobban be lehet őket vonni, így ilyenkor a közös mesélés valósul meg. Legelején, még mese közben figyeltem, hogy ki hogy értékeli és ki miben akar részt venni, ma már arról van szó, hogyan tudom bevonni a gyermeket, hol tudom az aktivitását bekapcsolni, és akkor oda tud figyelni - fogalmazott Kardos Ferenc.

A mesék lényege az elmúlt években azonban nem változott, vagyis az értelmi és erkölcsi tanulság mellett a szeretet átadása. - Nemcsak a délelőtt zajlik így, hanem délidőben egy kicsit a generációkat összekötjük, hiszen szülőket és nagyszülőket várunk, akik a csoportba bejönnek, és ők is mesélnek a gyermekeknek, természetesen magyar népmesét - mondta Domina Erika tagóvoda-vezető.

A programok között a mese mellett íjászat és bőrözés is szerepelt. Az idei Attila-napról is élményekkel, szellemi útravalóval tértek haza a gyermekek.