Minden körbeért – kötetbemutató a Honvéd Kaszinóban

Pék Pál verseivel ünnepelték a magyar kultúra napját a Honvéd Kaszinóban. Az esten bemutatták a Minden körbeért című új kötetet, amely a 2008-ban meghalt költő válogatott verseit tartalmazza.

A Himnusz születésnapja, a magyar kultúra napja alkalmából rendeztek irodalmi estet a Honvéd Kaszinóban. Ugyanitt, a tükörteremben mutatta be élete utolsó kötetét Pék Pál, aki 2008-ban halt meg. Válogatott verseiből most új könyv jelent meg két irodalomtörténész, Szemes Péter és Németh István Péter szerkesztésében.

– Igyekeztünk a legjobb verseket kiválogatni, és az a húsz költemény, amely ma este elhangzik, a legjobbak közül is a legjobb, tehát a kötet esszenciáját adják tulajdonképpen. Hangsúlyoznom kell, hiszen nagy ritkaság, pláne Zalában, hogy hogy ez egy olyan életmű, amely nemcsak az idők próbáját állta ki, de már a maga korában is egy jelentős és fontos életmű volt – fogalmazott Szemes Péter.


A Honvéd Kaszinó tükörterme ikonikus helyszín: ugyanitt mutatták be Pék Pál utolsó verseskötetét

Pék Pálnak szinte mindegyik irodalmi folyóiratban jelentek meg művei, köteteit nagyrészt országos kiadók jelentették meg. A legújabbat, amely a Minden körbeért címet kapta, a Pannónia Kulturális Egyesület gondozza.

– A Pannónia Kulturális Egyesületet a tavalyi évben hívtuk életre azzal a céllal, hogy folytassuk azt az elsősorban a pannon eszméhez, a Dunántúl megtartó szelleméhez kötődő örökséget, amelyet Pék Pál is a magáénak vallott, és megvalósított még a régi, általa alapított és szerkesztett Pannon Tükörben – mondta Zóka Péter alelnök.

A kötetbemutatón Balogh László polgármester köszöntötte az érdeklődőket. A Himnusz születése mellett a kanizsai költő, irodalomtörténész, pedagógus nagyságáról is megemlékezett. Mint fogalmazott: évezredes értékmorzsákból épült fészek Pannónia, ahol Pék Pállal álmodunk az elveszett múlt reményteli lehetőségeiről.