Ne menjünk el az utcán fekvők mellett!

facebook megosztás

A krízis időszakban is több esetben találkozik a lakosság – a beérkezett jelzések szerint – utcán alvó, fekvő hajléktalanokkal. Ilyen esetekben életet menthet egy telefonhívás.


A Vöröskereszt utcai szolgálata a téli időszakban fokozottan figyel a fedél nélkül élőkre (Fotó: Jancsi László)

Sok esetben kapualjakban, lépcsőházakban húzzák meg magukat a fedél nélküliek, a belvárosban is. Olykor a lakók – talán jogosan – felháborodásuknak adnak hangot.  

– Korábban a kutyáim többször ugattak éjjel, kijöttem megnézni, mit jeleznek. A lépcsőházunkban vannak székek, volt, hogy azon húzták meg magukat, de az is előfordult, hogy az ajtónk előtt, kartonpapíron fekve találtam egy hajléktalant. Alapvetően ezzel nem is lett volna gond, ám sokszor borosüvegeket hagytak maguk után és ide is piszkítottak. Egy idő után kitessékeltem őket. Egyébként soha nem voltak agresszívak, elnézést kértek, összeszedték, amijük volt, és elmentek – idézte fel a történteket Kurucz Hajnalka.

A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsán egyebek mellett utcai szociális szolgáltatást, népkonyhát és nappali melegedőt működtet. A Dózsa György utcai hajléktalanszálló, illetve az éjjeli melegedő ez idő tájt teljes létszámmal üzemel. A fagyos, téli időszakban óriási jelentősége van a jelzéseknek.

Kérek és egyben bátorítok mindenkit, a lakosságot, az intézményeket, ha olyan embert látnak, aki elesett, kapualjban bújt meg, vagy pléden, matracon fekszik, és rászorulónak tűnik, jelezzék felénk! A telefonszámaink nyilvánosak, 0-24-ben elérhetőek vagyunk, a bejelentést követően igyekszünk minél előbb kiérni a jelzett helyszínre - hangsúlyozta Szőke Rózsa, a Magyar Vöröskereszt Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely intézményvezetője.

A fedél nélkül élőkre fokozottan figyelnek az utcai szolgálat munkatársai. Minden este meleg teával, élelemmel, ruhaneművel felszerelkezve indul el a körjárat, melynek során felkeresik azt a nagyjából 15 személyt, akiről tudomása van a szolgálatnak. Ők azok, akik az éjjeli menedékhely nyújtotta nem lehetőséget hajlandók igénybe venni.

– Próbáltunk bemenni, többször is, ám ott olyan emberek vannak, akik alkoholisták, sőt szerintem drogos is akad köztük. Mi nem akarunk velük összetűzésbe kerülni. Békét, nyugalmat akarunk. A vöröskeresztesek pedig mindenben segítenek nekünk. Ruhát, ételt kapunk tőlük, ez jó, szükségünk van erre – mondta az egyik nevét és arcát nem vállaló hajléktalan. Társával a közterületet választotta, de folyamatos kapcsolatban áll az utcai szolgálat munkatársaival.

Az utcai szolgálat gyakorlatilag télen-nyáron működik, viszont a téli hónapokban fokozottabban ügyelnek azokra az emberekre, akik közterületen, vagy elhagyott, esetleg romos épületben élnek. Nagykanizsán mintegy 50 ember él az utcán, nagyjából 15-en éjjel sem hajlandók bemenni a Dózsa György utcai szállóra.

– Régóta ismerjük őket, hiszen már korábban kollégáink látókörébe kerültek. Napi kapcsolatban állunk velük, visszük a postájukat, élelemmel és ruhával látjuk el őket. Beszélgetünk velük, feltehetik a kérdéseiket, jelezhetik problémáikat. Persze, motiválni is próbáljuk őket, hogy a téli időszakban ne az utcán, hanem inkább a szállón töltsék az éjszakákat - mondta el Nyakó Melinda, az utcai szolgálat koordinátora.

A szolgálat munkatársai igyekeznek mindenkit rábírni arra, hogy legalább a krízis időszakban használják ki az éjjeli menedékhelyet, ahol este 6-tól reggel 8-ig tölthetik az idejüket. Sok esetben nem járnak sikerrel, ezért folyamatosan járják, kutatják az elhagyott épületeket, romos házakat… A lakossági jelzéseknek köszönhetően többször sikerült már hajléktalannak segíteniük. Azt kérik: senki ne menjen el az elesettek mellett!

Vincze Adél

- - -

Életet menthet:

Nagykanizsa:

+ 06-93/313-650

+ 36-70/933-86-26

Zalaegerszeg diszpécser szolgálat:

+ 06-92/323-000

+ 36-70/933-86-55

A telefonszámok éjjel-nappal hívhatók!

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.