„Szemét-helyzet” Nagykanizsán

Évek óta városszerte gondot okoz a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli áldatlan állapot. A problémára a lapunk által megkérdezettek lehetséges megoldásokat is javasoltak. Egyben mindannyian egyetértettek: a kanizsaiaknak közös érdeke kell, hogy legyen a tisztaság megőrzése.


Változatos kép tárul a járókelők elé egy-egy szelektív sziget mellett elhaladva (Fotó: Jancsi László)

Vissza-visszatérő probléma Nagykanizsán, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket egyesek nem rendeltetésszerűen használják. Egy-egy edényt gyakran nem is olyan egyszerű megközelíteni, hiszen a környékén hegyekben áll a szemét.

– Itt mindig tele van a hulladékgyűjtő sziget, mindent idehordanak az ágyneműtől kezdve az ágyig, asztalig – panaszkodott a Zemplén utcában Vugrinecz Jenőné.  Kommunális hulladékból is nagyon sok kerül mellé – vette át a szót férje, Vugrinecz Jenő, aki szerint a heti kétszeri ürítés elegendő, csak nagyobb konténerek kellenének.

Valóban változatos kép tárul a járókelők elé egy-egy hulladékgyűjtő sziget mellett elhaladva, sok esetben pedig olyan dolgok is a fűben hevernek, amelyeknek az edényben lenne a helyük.

– Sajnos, majdnem minden nap tapasztaljuk, hogy így néz ki a szelektív sziget környéke. Nem tudom, hogy a helyhiány az oka és nem fér bele az edénybe a papír vagy csak lusták az emberek annyira összehajtani, hogy be lehessen tenni a kukába – méltatlankodott Ötvös Sándorné.

Hasonló, elkeserítő látvány fogadja az embereket a Platán soron található szigeten is, melynek rendbetételét – a Zemplén utcait követően – lapunk is végigkísérte. Ez azonban csak két helyszín volt a hetvenből.

– A szelektív gyűjtőszigetek körüli szeméthalmok eltakarítása, illetve azok kialakulásának megelőzése alapvetően nem a cégünk feladata – mondta Császár András. A Netta-Pannonia Kft. logisztikai vezetője hozzátette: mindezek ellenére éves szinten 12-13 alkalommal is elvégzik ezeket a munkálatokat. A szelektív szigeteket egyébként heti rendszerességgel ürítik, a takarítást pedig havi szinten végzik el. Előfordul, hogy egy-egy alkalommal két-három tonna szemetet is összegyűjtenek.


A szolgáltató munkatársai havonta takarítják a szigetek környékét (Fotó: Jancsi László)

A hulladékkezelő cég több kísérletet is tett már arra, hogy visszaszorítsa az illegálisan szemetelők számát.

– Tavaly szeptemberben 2-3 napra az összes szelektív sziget mellé kihelyeztünk 1-1 hét köbméteres konténert, lehetőséget biztosítva a lakóknak, hogy ha lemaradtak a tavaszi lomtalanításról, vagy a nyári időszakban keletkezett bármilyen hulladékuk, azt ősszel legális formában rakhassák ki. Az akció önmagában sikeres volt, hiszen 67 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze. Az viszont már elgondolkodtató, hogy két héttel később ismét 2 tonna hulladékot szedtünk össze a szelektív szigetek szokásos takarításakor. Ki kell sajnos jelentenünk, hogy ez egy hamvába hullt kísérlet volt és nem sok mindent értünk el vele - vélekedett a logisztikai vezető.

A hulladékgyűjtők környékén uralkodó állapotok sokakat zavarnak, ezért lakossági kezdeményezésre az elmúlt évben több mint tíz szelektív szigetet szüntetett meg a szolgáltató. Az utóbbi időben az Attila utcai szelektív-sziget okoz fejtörést, de a Bartók Béla utcai, valamint a Rózsa utcai edények is mágnesként vonzzák a szemetelőket. Császár András azonban mindenkit biztosított arról, hogy a közeljövőben nem áll szándékukban újabb szigeteket felszámolni.

A közterület felügyelet is szélmalomharcot vív a szemetelőkkel, akik tettenérés esetén 50 ezer forintig terjedő büntetésre is számíthatnak.

– A felügyelők arra kötelezhetik az elkövetőt, hogy megfelelő helyre szállítsa az illegálisan elhelyezett hulladékot. A bírság mértékét munkatársaim a helyszínen döntik el figyelembe véve a szemetelő személyét, valamint a hulladék mennyiségét és milyenségét – fogalmazott Bakonyi Tamás. A közterület felügyelet csoportvezetője azt is elárulta, minden hónapban „rajtaütnek” illegális szemetelőkön. – Miklósfán van most folyamatban egy ügyünk, a rendőrséggel már egyeztettünk. Az esetet a térfigyelő-kamerák rögzítették, a felvételeken nyomon követhető, hogy az elkövetők egyik nap még csak egy monitort tettek ki, a másik nap már egy autó műszerfalát, aztán pedig egy televíziót. Tettük köztisztasági szabálysértésnek minősül, mivel közterületen nem szemetelünk és nem is szórunk el semmit – hangsúlyozta Bakonyi Tamás, aki olyan esetről is beszámolt, amikor a „jószándék” vezérelt valakit.

– Lakossági bejelentést követően a helyszínen értük tetten az illetőt, aki bútorokat vitt le a hulladékgyűjtő sziget mellé. Próbálta kimagyarázni magát, hogy azért vitte oda a bútorokat, mert ha kell valakinek, nyugodtan elviheti. Az időjárással azonban nem számolt, mert az eső miatt használhatatlanná válnak a bútorok, és valószínűleg ezért ott is maradnak – mesélte.

Bár a közterület felügyelők minden nap járják saját körzeteiket, mégsem tudnak mindig, mindenhol ott lenni. Amikor már csak a szeméthalmot találják meg, akkor is haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket az illegális hulladéktelep felszámolása érdekében.

S hogy mi lehet a megoldás erre az évek óta húzódó problémára? Balogh László, Nagykanizsa polgármestere szerint a gyűjtőszigetek környékének bekamerázása a szakemberek segítségére lehet. Ha szükséges, akkor olyan helyi rendeleteket is hoznak, melyekkel erőteljesebben tudnak hatni azokra, akik ilyen cselekedetre vetemednek.

– Ha valóban a körkörös gazdaság mintavárosává akarunk válni, akkor muszáj lépéseket tennünk. Ha kell, szigorú helyi rendeleteket hozunk, vagy segítünk a szemléletváltoztatásban pozitív példák bemutatásával – jelentette ki a polgármester.

Schauta Marcell a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi bizottság elnöke elsőként az érintett cégek, szervezetek vezetőivel egyeztetne.

– Azokkal kellene egy asztalhoz ülni, akik napi szinten szembesülnek a nehézségekkel. Mondják el, milyen problémáik vannak és ezekre milyen megoldást tudnak javasolni. Ha ezek felvetnek olyan feladatokat, melyeket a bizottságnak át kell gondolnia és javaslatot kell a közgyűlés elé terjesztenie, akkor ezeket megtárgyaljuk – hangsúlyozta Schauta Marcell.

Azonban nemcsak a közösség, hanem az egyén is sokat tud tenni környezete tisztán tartása érdekében. Benedek Miklós környezetvédelmi szakember szerint elsőként a fejekben kell rendet tenni.

– Az emberek hozzáállása nagyon sokat számít. Az nem sokat segít, ha kiteszünk mindenféle plakátot arról, hogy „legyenek kedvesek szelektíven gyűjteni a szemetet”! Mindenkinek át kell éreznie a helyzetet, mert a jövőnkért mindannyian felelősek vagyunk. Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor azt a gyermekeink és unokáink sínylik meg – fogalmazott a környezet- és klímavédelmi referens, aki nagyobb hangsúlyt fektetne a környezettudatos nevelésre is. – Nagyon sok európai országban ez már része a tantervnek és egészen kiskortól foglalkoznak a gyerekekkel ebben a témában. A környezettudatosság fejlesztését óvodai, iskolai keretek között kell megtenni, mert a kicsik nagy hatással vannak szüleikre.

Benedek Miklós több olyan KEHOP-os pályázatban is dolgozik, melyek a legkisebbeket érintik, akik láthatóan rendkívül fogékonyak a környezetvédelem iránt. Véleménye szerint az illegálisan szemetelőket elrettenteni érzelmi ráhatással lehetne. Ebben pedig fontos szerepet tölthet be a média.

A Netta-Pannonia Kft. munkatársainak köszönhetően néhány napig rend és tisztaság lesz a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén. A tapasztalatok azt mutatják, ez csak addig tart, míg meg nem jelenik az első szemét, amit aztán újabb követ. A megkérdezettek mindannyian bíznak abban, hogy hamarosan sikerül megoldást találni a problémára.

Nagy Éva