Szilveszter Nagykanizsán

Jó kedvűen, bulizással búcsúztak 2019-től a kanizsaiak. A szórakozóhelyek és az éttermek zenés programokkal és ünnepi menüvel készültek, a könyvtárban középkori batyusbállal, az Erzsébet téren pedig retró bulival és tűzijátékkal várták a szilveszterezőket.
 

A könyvtárban idén is középkori batyusbált rendeztek az év utolsó napján. Az évek óta egyre népszerűbb családi rendezvényen a zenés előadások mellett a gólyalábasok és a bibliotékában tevékenykedő csoportok bemutatói várták az érdeklődőket, a talpalávalóról pedig Farkas Tibor, valamint a Hollóének Hungarica együttes gondoskodott. A programnak visszatérő vendégei is vannak, Gerlinger Sándor és családja már másodszor szilveszterezett a bibliotékában.

– Hogy a könyvtárban ilyen rendezvény van, azt két éve tudtam meg. A szomszédom hívott el, aki jó barátja az igazgatónak, Czupi Gyulának. Akkor nagyobb társasággal és a családdal jöttünk. Idén is úgy gondoltuk, mivel más program lesz, újra eljövünk, csak most kevesebben vagyunk, egy kis csoporttal jöttünk – árulta el.


A batyusbál népszerűsége évről évre nő, 2019-ben már 160-an vettek részt rajta (Fotó: Gergely Szilárd)

A szilveszteri bál egyik fő támogatója Tóth Tamás, akinek a közreműködésével minden évben egy-egy zenekar szórakoztatja a közönséget. Négy év alatt a kis összejövetel igazi kavalkáddá nőtte ki magát.

– Minden év végén könyvelek: amikor befejeződik a rendezvény, hazamegyek, és megírom a tapasztalatokat. Az első évben olyan harminc résztvevő volt, most 160-an jelentkeztek be ebben az évben – mondta el kérdésünkre.

A rendezvény nem csak az intézmény munkatársai és rendszeres látogatói körében népszerű. A családok is szeretik a színvonalas programok miatt.

– Nekünk ez boldogság, mert azt jelenti, hogy a könyvtár minden tekintetben közel áll az emberekhez. Nem csak akkor, amikor olvasásról van szó, vagy új ismeretek megszerzéséről, hanem akkor is, amikor szórakozik, vagy egy ritka, örömteli pillanat van az ember életében. Mi pedig örömmel vesszük, hogy ennek a részesei vagyunk most már évek óta – fogalmazott Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

Napközben még csak elvétve lehetett hallani egy-két trombitát, estétől azonban már egyre gyakrabban, hat órától pedig a tűzijátékok is ropogni kezdtek városszerte. Egy csapat fiatal a szilveszterre vásárolt szerzeményeik közül próbált ki párat. A látvánnyal mindenki elégedett volt.

– Eddig nagyon tetszik. Még van nálunk pár darab, azokat ellőjük, utána pedig várjuk az izgalmas pillanatokat – mondta Hanusz Áron.


Az Erzsébet téren hajnalig tartó retró diszkó várta a táncoslábú kanizsaiakat (Fotó: Gergely Szilárd)

A szórakozóhelyek és az éttermek Kanizsán is megteltek, de éjszaka az Erzsébet téren is várta program a szilveszterezőket – a retró partin többen is táncra perdültek. A hideg idő ellenére jó páran bevállalták, hogy szabadtéren, másokkal együtt bulizva köszöntsék az új évet.

– A kislányommal és az egyik legjobb barátnőmmel jöttünk ide azért, mert szerettünk volna együtt bulizni idegen emberekkel. Úgy gondoltuk, tök jó lenne, ha Kanizsán lenne egy igazi nagy buli, és úgy kezdenénk az új esztendőt, hogy itt ünneplünk az utcán. Ilyen még nem volt – mesélte Bálint Bernadett.


Bálint Bernadették idén közösségben szerették volna ünnepelni a szilvesztert (Fotó: Gergely Szilárd)

2019-ben – ahogy minden évben – jó és rossz dolgok egyaránt történtek, de összességében elégedetten zárják az óévet, mondták az általunk megkérdezett kanizsaiak.

– Ez az év most jó volt, sikeres, és ugyanezt várjuk 2020-tól – fogalmazott Szabóné Bea.

2020-at sokan indítják valamilyen elhatározással vagy nagy tervvel, mások viszont kevésbé hisznek a január elsejei fogadalmakban, sőt, különösebb kívánságaik sincsenek az új évre.

– Erre nem gondoltam, hogy kívánjak valamit…. Szeretnék megnősülni. Ja, nem! De, szeretnék megnősülni. Meglátjuk. Hosszú az év, hosszú – vélekedett Linfer Dániel.

Az éjfélhez közeledve egyre többen érkeztek – valamilyen mókás kiegészítővel, parókával, trombitával – az Erzsébet térre, hogy megnézzék a tűzijátékot, amely után hajnalig folytatódott a bulizás.


Kovács Eszter és Patrik baba. A kisfiú éjfél után egy perccel látta meg a napvilágot (Fotó: Gergely Szilárd)

Az új év emlékezetes marad annak a családnak is, amelynek negyedik gyermeke éjfél után egy perccel született a Kanizsai Dorottya Kórházban. Kovács Patrik 3050 grammal és 53 centiméterrel, természetes úton jött a világra. A kisfiú és a vele egy időben született mélykúti Trszkits Endre lettek az új év első babái az országban.