Tűzifa helyzet Zalában

Még a megye kistérségeiben is eltérő, hogy melyik a népszerű tűzifafajta. Ez függ a térségbeli adottságoktól, de a fűtőértéktől, így az ártól is. Az árat a kályhába, kazánba való tűzifa előkészítettsége is befolyásolja.

A Zalaerdő Zrt. területén jobbára a kemény, lombos fafajok találhatók meg, legnagyobb mennyiségben a bükk, a cser, a tölgy és az akác van a kínálatban.

- Zala megye, mondhatjuk, hogy az erdőnek a hazája, szinte minden vidéknek megvan az a fafaja, amit a legjobban preferál. Még ebben a kis megyében is. Érdekességképpen tudom említeni, hogy Zalaegerszeg térségében a bükk, mint fő fafaj megjelenik, de mindemellett az akácot és a tölgyet is előszeretettel vásárolják. Mondjuk Letenye térségében nagyon sokat küzdöttünk és küzdünk is vele, szinte csak a bükköt szeretnék a lakosok, meg a gyertyánt. Tölgyet, csert nem szívesen engedik be az udvarokba, de az utóbbi években talán ebben is egy icipici elmozdulást látunk. Itt, Nagykanizsán a tölgy és a cser, ami elsősorban előfordul, így ezeket a fafajokat választják - mondta el Trojkó Péter, a Zalaerdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője.