Visszahívta a Rossmann az enerBIO Szójapelyhet

facebook megosztás

A Rossmann Magyarország Kft. visszahívta az 500 grammos enerBIO Szójapehely elnevezésű termékét tropánalkaloid-szennyezettség miatt, a vállalkozás a termék visszahívásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is tájékoztatta - közölte a hivatal honlapján.

A közlemény szerint a szennyeződés a 2020.06.12, a 2020.07.30, illetve a 2020.10.07. minőségmegőrzési idővel ellátott termékeket érintette.     

A Nébih és a Rossmann is azt kéri a vásárlóktól, hogy a jelzett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletbe, a termék árát a cég megtéríti.    

A tropán alkaloidok például a nadragulya, a beléndek, a csattanó maszlag, illetve a kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei, amelyek a növény minden részében megtalálhatóak. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is használnak.     

Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak - olvasható a Nébih honlapján.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.