24.hu: Pénzt, paripát, fegyvert is elvesz az ellenzék a fideszes polgármestertől

facebook megosztás

Nagykanizsa fideszes polgármestere szerint ő nyitott a megegyezésre az alpolgármesteri posztokról, az ellenzéki szövetségnél viszont négy hónap után betelt a pohár. A közgyűlési szavazatarány az ellenzéknek kedvez, de a kormányhivatal fentről várhatóan bele fog szólni a pozícióharcba - írja Molnár Zoltán a 24.hu oldalán megjelent cikkében.

Kemény öt év elé néz a zalai város, ha ez a ciklus így kezdődik – írtuk november közepén arról a totális patthelyzetről, ami Nagykanizsán alakult ki az őszi önkormányzati választás után. Ugyanis kiegyenlített lett a Fidesz-KDNP és az ellenzék választási harcának végeredménye: a fideszes Balogh László 49:46 százalékos arányban legyőzte ugyan összellenzéki ellenfelét, Hári Tibort, azonban a polgármesterrel együtt sincs kormányoldali fölény a megyei jogú város közgyűlésében, sőt 8:7-es szavazattöbbsége az ellenzéknek van.

Ennek megfelelően az Éljen VárosuNk! Egyesület-DK-Jobbik-MSZP-LMP-Momentum blokk a saját szája íze szerint intézheti a dolgokat Nagykanizsán, amelyet már a 2018-as parlamenti választás előtt a szoros küzdelmet ígérő csataterek közé soroltunk. A Fidesz szerintük itt sem ismer kompromisszumot, nem akar engedni, a hadakozásnak pedig a város ihatja meg a levét.

Jelenleg ott tart Kanizsa, hogy január 30-án, három és fél hónappal az önkormányzati választás után harmadszor sem sikerült alpolgármestert választani.

Az MTI beszámolója szerint a polgármester a helyi fideszes frakcióvezetőt ültette volna maga alá, de az ellenzék leszavazta Bizzer Andrást. A meccsbe ezen a ponton beszállt a Zala Megyei Kormányhivatal is egy törvényességi felhívással, mondván, a közgyűlés mulasztásos törvénysértést követett el azzal, hogy sem az alakuló ülésen, sem azóta nem választott alpolgármestert. Mindkét oldal elismeri, hogy a mulasztás fennáll, de egyaránt a másikat teszik felelőssé ezért.

A Fidesz szerint olyan ember legyen alpolgármester, akiben megbízik a városvezető; az ellenzék szerint viszont csak kompromisszumos jelölt jöhet szóba.

A gordiuszi csomót ideiglenesen úgy nyeste át az ellenzék, hogy 2019 decemberében tanácsnokokat választott az alpolgármesteri feladatkörök ellátására. Fodor Csaba frakcióvezető akkor elmondta, „az önkormányzati törvény teszi lehetővé a tanácsnokok választását. Nem szól bőbeszédűen róla a jogszabály, azt mondja ki, a képviselők közül tanácsnokokat lehet választani olyan területekre, amelyeknek a felügyelete okán célszerűbb, ha egy tanácsnok közvetlenül felügyeli, és nem csak egy bizottsághoz tartozik, mert egy tanácsnok munkája több bizottságban is érintett, és a meghozandó döntések megalapozottsága okán célszerűbb az összes információt egy kézbe gyűjteni.” Az eredetileg MSZP-s Fodor egyébként vagyongazdálkodási és közbiztonsági tanácsnok.

A devecseri minta

Horváth Jácint, az ellenzék DK-s képviselője, a közgyűlés fejlesztési és költségvetési tanácsnoka (aki így egyes alpolgármesteri funkciókat is ellát) azt mondta a 24.hu-nak, felajánlották a Fidesznek, jelöljön egy alpolgármestert, az ellenzék pedig egy főállásút és egy társadalmi megbízatású helyettest adhatna. Ezen felül a fideszesek „kapnának legalább egy bizottsági elnöki posztot, és bizottsági helyeket is újratárgyalnánk”.

Eleinte Balogh László polgármester is konstruktívnak mutatkozott, és a Fidesz csak egy alpolgármestert akart magának, de most már nem megy bele az ellenzék javaslatába a 2:1-es alpolgármesteri arányról, Horváth szerint bevallottan arra várnak, hogy a kormányhivatal jelöljön ki közülük egy alpolgármestert.

Horváth felidézi, hogy van erre precedens, például Devecserben, ahol 2016-ban – miután nem sikerült megegyezni az alpolgármester személyéről – végül a Veszprém Megyei Kormányhivatal jelölte ki a település második emberét. Kanizsán is erre számítanak: a kormányhivatal majd bírósághoz fordul, ami némi türelmi idő leteltével várhatóan a kormányhivatalt bízza meg egy – lehetőleg egy ilyen rutinnal már rendelkező – alpolgármester kinevezésével. Erre is van az ellenzéknek forgatókönyve, de ezt egyelőre nem akarta megosztani velünk Horváth Jácint. Szerinte annyi biztos, hogy nem oszlatják fel a testületet, legfeljebb a polgármester dönthet úgy, hogy lemond, ha belefárad a harcba.

Három alpolgármestert is érdemel a város

Megkerestük Balogh László polgármestert is, aki békülékeny hangnemet ütött meg, mondván, egyik felet sem akarja hibáztatni a szomorú helyzetért. „Jóhiszeműen jártunk el, az önkormányzati törvény alapján szeretnénk, ha adhatnánk egy saját alpolgármestert” – mondta, hozzátéve, hogy igenis voltak egyeztetések a helyi, ellenzéki többséggel. Balogh szerint „akár három alpolgármestert is megérdemelne a város”, máshol is így van, hiszen sok a feladat. A polgármester kitart, bár azt mondja, ez a jelenlegi helyzetben nem egyszerű: Hiperaktív vagyok, ezért tudok helytállni.

Azt mondta, nem igaz az, hogy csupán egyetlen alpolgármestert akar a Fidesz, ők a saját jelöltjüket szeretnék elfogadtatni, de ettől még az ellenzék is jelölhetne a saját soraiból. Az egész összefügg a bizottsági helyekkel is, amikből aránytalanul keveset kínáltak fel a Fidesznek, a helyek elosztása nem tükrözi a közgyűlés 8:7-es arányát. A meglévő tanácsnoki rendszert sem támogatják a kormánypártiak. Balogh szeretne megegyezést, amire szerinte reményt jelent, hogy emberileg normális a viszonya az ellenzéki képviselőkkel is.

Balogh szerint bár nem arra játszanak, hogy beavatkozzon a kormányhivatal, de a helyzet tarthatatlan, „háborúban pedig nem lehet építkezni”. Szerinte ráadásul ha mégis fentről jelölnek ki egy alpolgármestert, az nem zárja ki, hogy az ellenzéki szövetség is jelöljön később egyet, esetleg kettőt. Hiszen Balogh is azt vallja, hogy egy alpolgármester kevés lenne.

A Fidesz csak kisebbségben demokráciázik

Február elején tette meg legutóbbi ajánlatát az ellenzék Fodor Csaba szerint a Fidesznek. Ez három alpolgármesterről, köztük egy fideszesről, néhány tanácsnok megtartásáról és egy vagy két bizottsági elnöki poszt felajánlásáról szólt (az öt közül). A tanácsnoki rendszert átszabnák, az alpolgármesterek kapnák meg feladataik zömét a frakcióvezető elmondása szerint.

Az ellenzék feltétele, hogy mindezt adják írásba, „mert a bizalom már nincs meg.” Arra, hogy a Fidesz szerint a bizottsági helyek megoszlása nem tükrözi a közgyűlési arányokat, Fodor azt felelte, a többség visz mindent a választási rendszerben, ezt el kell fogadni. Szerinte a Fidesznek csak akkor jut eszébe a demokrácia, amikor kisebbségbe szorul.

Mi tisztességesen és kulturáltan viselkedtünk ahhoz képest, ahogy a Fidesz csinálta korábban – tette hozzá.

Fodor szerint a helyi Fidesz azért nem akar megállapodni, mert a térség országgyűlési képviselője, az államtitkár Cseresnyés Péter irányít a háttérből. Ezt úgy fogalmazta meg: „a frakciónknak nincs baja Balogh polgármester úrral, csak felette ott van a gazdája”. Fodornak egyébként állítása szerint Balogh korábban azt mondta, meg akarják várni a kormányhivatal döntését. Mivel így eldöntöttnek tűnik, hogy fentről nevezik ki a fideszes alpolgármestert, Fodor elárulta, milyen válaszlépést készít elő az ellenzék, ezt kedden Balogh Lászlóval is közölték:

minden, a közgyűléstől a polgármesterre ruházott jogot megvonnak tőle: elveszik a közgyűlési keret polgármesteri részét (amiből támogatásokat adhat, illetve rendezvények költségeit fedezheti általában a polgármester), nem használhat hivatali autót, és átszabatják vele a szervezeti struktúrát a polgármesteri hivatalban és a közgyűlésben is.

Szerinte ennek a bejelentésnek is köszönhető Balogh békülékeny hangneme. A következő lépés várhatóan egy rendkívüli testületi ülés összehívása lesz, még az éves költségvetés február végi megszavazása előtt. Itt majd megtárgyalják és elfogadják a megvonásokat, hacsak a Fidesz nem megy bele az alpolgármesteri kérdés kompromisszumos megoldásába. Az ellenzék tehát a jelek szerint a sokadik javaslat után már nem akar barátkozni, így a helyzet eldurvulhat a városban, ahol arról azért sikerült dönteni, hogy a közgyűlés támogatja, hogy a kormány döntésének megfelelően 8 milliárd forintért kerékpáros aréna, azaz velodrom épüljön.

Az eredeti cikkért kattintson!

Forrás: 24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.