30 éve volt a rendszerváltás, játékos formában tanulhatják a diákok

facebook megosztás

Harminc éve zajlott a rendszerváltozás, ezért a „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan online játékot indított a DUE Médiahálózat. A Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt célja, hogy a 14-24 éves fiatalok alaposabb tudást szerezzenek az 1989-1990-es eseményekről, és jobban megérték, milyen hatással volt a születésük előtti korszak arra, hogy ők ma már szabadon élhetnek. A játék nyertese kétszemélyes berlini utazást nyer.

A legújabbkori magyar történelem legfontosabb időszaka kétségtelenül az a politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális átalakulás volt, amelynek végén 1989-1990-ben összeomlott a szocialista diktatúra, a szovjet csapatok kivonultak, Magyarország újra köztársaság lett, kialakult a parlamenti demokrácia és a több évtizedes elnyomás után az emberek újra szabad választáson voksolhattak az ország vezetőire. A tapasztalatok szerint a mostani fiataloknak – akik már a rendszerváltás után születtek - hiányosak az ismereteik a békés, vérontás nélküli folyamatról és a korszak szereplőiről, valamint a változáshoz vezető külpolitikai eseményekről, például a Berlini Fal ledöntéséről, a Szovjetunió összeomlásáról vagy a vasfüggöny megnyitásáról. Ennek feltehetően az az oka, hogy a rendszerváltoztatás időszaka a közoktatásban az egyes tanulási szakaszok végére esik, így többnyire felületesen esik szó a témáról. Pedig a 30 évvel ezelőtti eseményeknek köszönhetően élhetnek, utazhatnak, tanulhatnak szabadon a mai fiatalok is. 

A DUE Médiahálózat a „30 kérdés a rendszerváltoztatásról” című ismeretterjesztő-szemléletformáló projektje során arra vállalkozik, hogy felmérje és bővítse a 14-24 év közötti fiatalok ismereteit. A projekt alapja a DUE Médiahálózat, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány egyedileg fejlesztett vetélkedője, a Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt. Az Emlékévhez kapcsolódóan a kérdések az 1989-1990-es események témakörében születtek. A háromfordulós, országos verseny célja, hogy a középiskolás és a felsőoktatásban tanuló fiatalok játékos formában jussanak megbízható tudáshoz erről az időszakról. A játékosok a kérdéseken át egyre közelebb kerülhetnek a születésük előtti időszakhoz, és talán könnyebben megérthetik, milyen volt az élet akkoriban, miért voltak a szüleik úttörők és miért kellett kötelezően oroszul tanulniuk az iskolában, hogyan dolgoztak szorgos kezek az ötéves terv előírásai szerint, miért nem lehetett banánt kapni, útlevélhez jutni és külföldre utazni, vagy milyen lehetett, amikor hétfőnként adásszünet volt az egyetlen tévécsatornán. Megérthetik azt is, hogy a szüleik, nagyszüleik generációjának miért máig meghatározó élmény ’89 március 15-e a Nemzeti Múzeumnál vagy Nagy Imre újratemetése a Hősök terén, és miért volt mérföldkő az NDK turisták tömeges határátlépése a Vasfüggöny megnyitásakor. 

A Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt három fordulóból áll. Az első szakasz online zajlik a http://rendszervaltoteszt.hu/ oldalon. A 30 kérdésből álló tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-24 éves játékosok vehetnek részt. A kérdéssor végén az eredménnyel együtt láthatóvá válnak a helyes válaszok, így a hibákból tanulni is lehet. Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 3-ig, ám az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőbe a legjobb 1.000 tesztkitöltő kap meghívást, az innen a döntőbe jutó 12 legjobb játékos egy élő kvíz során bizonyíthatja majd a tudását a 30 évvel ezelőtti eseményekről.

A fődíj egy kétszemélyes utazás Berlinbe, a második és harmadik díj pedig egy-egy profi kamerával felszerelt okostelefon. A döntőt a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, 2020. május 20-án rendezik Budapesten, az Akvárium Klubban.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.