A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek tegnap Nagykanizsán. Az önkormányzat és a Nagykanizsai Polgári Egyesület által szervezett emlékműsor vendégszónoka Szakács Árpád újságíró volt. A rendezvényen kihirdették az Ezek ugyanazok című kiállításhoz kapcsolódó, középiskolások számára meghirdetett verseny eredményét is.

Február 25-én tartják a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját. A nagykanizsai megemlékezésen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: talán nincs is olyan magyar család, közösség, amelyet ne érintett volna a vörös terror: a politikai tisztogatás, az internálás, a besúgás vagy a cenzúra.


Cseresnyés Péter: nincs olyan magyar család, amelyet ne érintett volna a vörös terror (Fotó: Gergely Szilárd)

A rendezvény szónoka Szakács Árpád volt. Az újságíró szerint a XX. század a liberális szabadság, a kommunista egyenlőség és az árja testvériség jegyében telt. Szakács Árpád azt mondta, ezek az ideológiák a francia forradalomban gyökereznek, közös torz gyermekük pedig a fasizmus.


A megemlékezés szónoka Szakács Árpád újságíró volt (Fotó: Gergely Szilárd)

– A nácizmust és a fasizmust nagyon sokszor megpróbálják áttolni egy másik irányvonalba, a jobboldal irányvonalába, holott ezek mind-mind baloldali eszmék. A nácizmusnak a közvetlen előzménye a kommunizmus volt, nem véletlen, hogy ezeknek a gyilkosai, ideológusai közvetlen kapcsolatot találtak a saját ideológiájuk és a Lenin által megálmodott, és a marxi világot továbbfejlesztő ideológiával – mondta az újságíró.

Balogh László polgármester családi érintettségéről beszélt a megemlékezésen.

– Nagyapám 1948. február 25-én, tehát éppen az emléknapon halt meg Nyugat-Szibériában, egy Gulag-táborban. Református lelkészként kapta az ítéletet a Szovjetunióban, amely ma már szerencsére nem létező ország. Nem sokáig bírta. Egy életen át kísért engem a Gulag-szindróma. Mint ahogy van holokauszt-szindróma, úgy van Gulag-szindróma is. Ezért is kötelességünk az emlékezés – fogalmazott.


Balogh László polgármester gratulál a második helyezett csapat egyik tagjának, Szeiler Péternek (Fotó: Gergely Szilárd)

A beszédeket követően kihirdették a középiskolások számára kiírt tematikus verseny eredményét is. A fiatalok a könyvtár kávézójában még jövő keddig látható, a trianoni tragédiát előkészítő sajtótörténeti kiállításhoz kapcsolódóan oldottak meg feladatokat. A harmadik helyen a mezősök, a másodikon a piarista diákok végeztek, az elsők pedig a batthyánysok lettek.