A legjobbak közt – kanizsai esküvőfotós sikere a nagyvilágban

facebook megosztás

Nemzetközi szinten is az élre tört Szerdahelyi Rita, akit a PROWEDaward nevű honlap által indított versenyen több elismeréssel is díjaztak a közelmúltban. A nagykanizsai szakember nemcsak minősítéseket szerzett, hanem 2019 harmadik legjobb esküvői fotósa is lett az oldal rangsorolása szerint.


Fotó: Gergely Szilárd

Az a szándék, hogy az élet fontos, jelentős pillanatait megörökítsük, egyidős az emberiség történetével – elég, ha csak a barlangrajzokra gondolunk. Ilyen módon nem meglepő, hogy esküvőfotók már a fényképészet hajnalán, az 1840-es években is születtek. A fáma szerint az első ilyen portré alanya nem más volt, mint „Európa nagyanyja” és férje, vagyis Viktória brit királynő és Albert herceg.

A műfaj azóta nagy utat járt be. A fényképész eleinte nem is volt jelen a ceremónián, hiszen a szolgáltatás az átlagembernek megfizethetetlen volt – az ifjú párt általában a nagy nap előtt vagy után kapták lencsevégre. Idő kellett ahhoz, hogy az esküvőfotózás széles körben elterjedjen, ma pedig már ott tartunk, hogy a szertartások és a lakodalmak többségéhez épp úgy hozzátartozik a fotós és/vagy a videós, mint a vőfély, illetve a zenekar.

A 21. században, amelyet sokan a vizualitás korának tartanak, minden eddiginél nagyobb a képalkotás iránti kereslet és kínálat. A tavaly indult PROWEDaward oldal szerkesztői például nem titkoltan arra vállalkoztak, hogy a legnívósabb esküvőfotókat gyűjtik egy csokorba. A felhasználók amellett, hogy a világ különböző pontjain tevékenykedő társaikkal cserélhetnek tapasztalatot, új ötletekkel, szempontokkal is gazdagodhatnak, ráadásul időről időre meg is mérettethetik magukat – ahogy tette azt a nagykanizsai Szerdahelyi Rita is.

– Több másik magyar honlapra is regisztráltam, és vettem már részt hasonló online versenyeken is, amelyeken többnyire elég szép helyen végeztem. Mégis meglepett, hogy ezen a külföldi felületen rövid idő alatt milyen nagy az előrelépési lehetőség – mondja. –  Körülbelül hét hónappal ezelőtt csatlakoztam az oldalhoz, és éppen a napokban jött a hír, hogy felkerültem egy top 25-ös listára, sőt, a rangsorolás alapján 2019 harmadik legjobb esküvőfotósa lettem.

A PROWEDaward 87 ország 920 fotográfusát fogja össze Indiától kezdve Spanyolországon át Brazíliáig. Szerdahelyi Rita egyedüli magyarként szerepelt a szűkített listán, és végzett az élbolyban, de nem csak ennek a sikernek örülhetett a napokban.

– A honlap hirdetett egy versenyt, amelyre természetesen csak esküvői fotókkal lehetett pályázni, többféle kategóriában. Én hét képpel indultam, amelyek közül kettő arany-, egy ezüst-, egy bronzminősítést kapott, kettő pedig különdíjas lett. Azért is fontosak számomra ezek az elismerések, mert a zsűrit nemzetközi szinten jegyzett szakértők alkották, mint például az olasz Cristiano Ostinelli vagy az amerikai Ken Pak.

Szerdahelyi Rita egyik „bearanyozott” pályamunkájához Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszó, olimpikon állt modellt. A kép különlegessége, hogy a sportoló egy magyar tervező által megálmodott, szokványosnak aligha nevezhető menyecske ruhát viselt.

– Ez a kép valójában egy katalógusfotózás alkalmával készült. Szívesen emlékezem vissza erre a projektre, ahogy az összes többire is – meséli. –  Jakabos Zsuzsannával könnyen megtaláltuk a közös hangot, és mivel volt már tapasztalata ezen a téren, látványosan be tudtuk mutatni a ruha lazaságát és az anyag könnyedségét.

A kanizsai szakember, aki idestova harminc éve foglalkozik esküvőfotózással, a jövőben is szeretne hasonló versenyeken, pályázatokon indulni. Mint mondja, az ágazat aktuális trendjeit senki nem hagyhatja figyelmen kívül, így ő sem, de elsősorban a párok egyéniségét és a saját látásmódját igyekszik belecsempészni a szerelmesek legszebb napját megörökítő fotókba. Ahhoz pedig, hogy a végeredmény tökéletes legyen, elengedhetetlen a folyamatos tanulás és inspirálódás.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.