A lélek útján

Rendhagyó irodalomórákat tartott tegnap Nagykanizsán Tóth Péter Lóránt. A Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó Radnóti Miklós életének utolsó hat hónapját mutatta be rozgonyis és bolyais diákoknak. Az előadó tavaly a költőóriás és minden ártatlanul elhurcolt munkaszolgálatos emlékére 800 kilométert – ebből 650-et gyalog – tett meg a szerbiai Borból Abdáig.

A gyerekeket is bevonta előadásába Tóth Péter Lóránt. A versvándor már visszatérő vendég a Rozgonyi-iskolában, hiszen a tegnapi már az ötödik rendhagyó tanórája volt az intézményben. – Ő végigjárta Radnóti és a 3200 munkaszolgálatos útját. Ez a gyötrelmek és a halottak útja, s ezt mutatja be a gyerekeknek – mondta Nánainé Kozári Erika, a Rozgonyi-iskola intézményvezetője.


Tóth Péter Lóránt a kanizsai iskolák mellett az elmúlt napokban több zalai helyszínen is fellépett

A Hetedik ecloga születésének történetéről, Radnóti Miklós Lager Heidenauban eltöltött fájdalmas hónapjairól is tanulhattak tegnap a hetedikes és nyolcadikos diákok. Tóth Péter Lóránt szerint a mindennapok és az élet felgyorsulása ellenére a fiatalok ma is nyitottak a költészetre és az írók, költők életét bemutató előadásokra. Én akárhányszor jövök ide, mindig azt látom, hogy az új generációk mindig ugyan úgy fogadják ezeket az előadásokat. Én azt szoktam mondani, hogy ebben nincs nagy meglepetés, legalábbis nekem, mivel lehet, hogy a világ felgyorsult körülöttünk, s rohanunk és kapkodunk, s a szülők is mennek jobbra-balra, s itt van még ugye az internet és a Facebook…de a lélek az nem gyorsult fel ennyire. S a lélek ki van éhezve arra, hogy megsimogassák fogalmazott Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt a kanizsai iskolák mellett az elmúlt napokban több zalai helyszínen is fellépett, így a Radnóti Miklós életének utolsó hat hónapját bemutató előadását –egyebek mellett – Lovásziban és Lentiben is megismerhették.