A mozgáskorlátozottak mindennapjai rajzokon

facebook megosztás

Érzékenységről, nyitottságról és érett gondolkodásról árulkodnak azok a gyerekrajzok, amelyek a mozgáskorlátozottak mindennapjairól szólnak, és amelyekből kiállítás nyílt tegnap a könyvtár emeletén. A képek a Kanizsai Dorottya Kórház mozgásszervi és rehabilitációs osztályának felhívására készültek, egy érzékenyítő programsorozat részeként.

A fogyatékkal élők december 3-ai világnapja alkalmából érzékenyítő programsorozatot szervezett a kórház mozgásszervi és rehabilitációs osztálya. A gyerekek sok mindent megtudtak a mozgássérültek életéről, és még az egyes segédeszközöket is kipróbálták.


A gyerekek nagyon érzékenyen és éretten közelítették meg a pályázat témáját

Az osztály rajzpályázatot is hirdetett, amelyre hét általános iskola 142 diákja 156 pályamunkát küldött be. Az ötletgazdák szerint a rajzok érzékenységről és érett gondolkodásról árulkodnak, ugyanakkor a mindennapi tapasztalatok alapján még mindig nagy szükség van az érzékenyítő programokra és a szemléletformálásra.

– Ha van is információjuk, nagyon bizonytalanok, nem mernek közeledni a fogyatékkal élő emberek felé. Nem tudják a módját, azt, hogy szabad-e kérdezni, beszélgetni velük, egyáltalán hogyan tegyék. Szerintem ezekkel a próbálkozásokkal lehetne egy kicsit változtatni – vélekedett Fliszár Mária osztályvezető főorvos.


A pályázatra beküldött rajzokból a könyvtár emeletén nyílt kiállítás

Helyezések nem születtek, de a témát legjobban feldolgozó rajzokat díjazta a zsűri. A pályamunkákból Szent Balázs napján nyílt kiállítás a könyvtárban, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesülete közreműködésével. A püspök és vértanú a segítő szentek közé tartozik, számos gyógyító csodát tulajdonítanak neki.

– Fontos a szent, és fontos az a mozzanat is, amelyet ma már nagyon sokan mondanak, a nem keresztények közül is: testet és lelket együtt kell gyógyítani. Szent Balázshoz fogfájáskor is szoktak imádkozni, illetve mindenféle gyógynövényt gyűjtöttek, és azt megáldatták Szent Balázzsal – mutatott rá a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesületének elnöke, Kardos Ferenc.

A kiállítás február 15-ig látható a bibliotéka emeletén, de a rajzokat hamarosan beszkennelik, és a városi könyvtár honlapjára is feltöltik.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.